ΔΕΗ: Στροφή 180 μοιρών και στρατηγικός επενδυτής 

  13/09/2016 09:14
ΔΕΗ: Στροφή 180 μοιρών και στρατηγικός επενδυτής 

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται γύρω από την υπόθεση της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και την πώληση μεριδίου 17% που κατέχει το δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) στην επιχείρηση μετά και την τοποθέτηση που έγινε από τον πρωθυπουργό στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πώληση της ΕΥΑΘ, τάχθηκε υπέρ των συμπράξεων του κράτους με ιδιώτες ακόμη και για στρατηγικούς τομείς όπως τα νερά και η ενέργεια, θέτοντας ως μόνη προϋπόθεση τη διατήρηση της πλειοψηφίας του πακέτου των μετοχών. "Η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα δεν σημαίνει ότι δεν ψάχνουμε να βρούμε τρόπους ώστε να έχει έσοδα η επιχείρηση, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να μεγιστοποιήσει το όφελος στο δημόσιο, αλλά ότι πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο.
Στην εποχή που ζούμε, της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, είναι προφανές ότι ο έλεγχος αυτός εξασφαλίζεται με την πλειοψηφία του πακέτου των μετοχών. Η συμμετοχή των στρατηγικών επενδυτών όμως με μειοψηφικό πακέτο που θα δώσουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να γίνει πιο ανταγωνιστική είναι προς όφελος του δημοσίου και προς όφελος της εταιρείας. Και το ίδιο πιστεύουμε και για τη ΔΕΗ", τόνισε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Η συγκεκριμένη δήλωση του πρωθυπουργού έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία έχει κορυφωθεί η "διαμάχη" μεταξύ του υπουργείου ενέργειας και του ΤΑΙΠΕΔ, με τον κ. Σκουρλέτη να τάσσεται κατά του σχεδίου για πώληση του 17% της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή. Ωστόσο το Ταμείο από την πλευρά του υπενθύμιζε ότι η συγκεκριμένη πώληση, ακόμη και εάν δεν αποτελεί άμεση υποχρέωση, εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο που έχει εγκριθεί από κυβέρνηση και δανειστές και ως εκ τούτου πρέπει να προχωρήσουν τα προβλεπόμενα βήματα όπως η πρόσληψη συμβούλων, μέχρι τέλος του μήνα.

Ενδεικτική της στροφής πάντως ήταν και η τοποθέτηση του κ. Σκουρλέτη σε χθεσινή του συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Παραπολιτικά, ο οποίος χρησιμοποίησε μια πιο γενική προσέγγιση λέγοντας ότι έχει "διατυπώσει δημόσια μία εναλλακτική προσέγγιση για την αξιοποίηση των ενεργειακών εταιρειών του Δημοσίου είτε αυτές είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια είτε η ΔΕΠΑ ή η ΔΕΗ, μία εναλλακτική προσέγγιση σε σχέση με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης".

Ραντεβού με τρόικα
Πάντως αναμένεται να δοθεί ένα πιο σαφές στίγμα σε σχέση με τις ενεργειακές εκκρεμότητες του Σεπτεμβρίου, οι οποίες είχαν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα των Βρυξελλών τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο από την πλευρά του ΥΠΕΝ ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου και είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες δόθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, που αποτελεί μία από τις 5 υποχρεώσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Ποια είναι τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου για τα οποία θα συζητήσουν ο κ. Σκουρλέτης και οι εκπρόσωποι των δανειστών;
Η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (έγκριση νέων τιμολογίων δικτύου διανομής, έγκριση κώδικα διαχείρισης δικτύου διανομής και διπλασιασμός της ποσότητας αερίου που διατίθεται από τη ΔΕΠΑ μέσω δημοπρασιών), θέσπιση της νομοθεσίας για το νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού, τροποποίηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ και ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού ΑΕΠ του ΛΑΓΗΕ, έγκριση από τη ΓΣ της ΔΕΗ του μοντέλου διαχωρισμού της θυγατρικής δικτύων ΑΔΜΗΕ, υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς πελάτες υψηλής τάση προχωρά ο διαγωνισμός.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες είχε εκπληρωθεί μόνο η υποχρέωση για τον ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν μια σειρά από κινήσεις για όλες τις εκκρεμότητες αφού εκτός από το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες, τέθηκαν σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ τα ζητήματα που αφορούν στο δίκτυο διανομής, ενώ υπάρχει πρόοδος και στο θέμα των τιμολογίων υψηλής τάσης. Μοναδική εκκρεμότητα πλέον αποτελεί το θέμα των δημοπρασιών αερίου, για το οποίο επίσης είχαν γίνει συζητήσεις στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και απομένει να φανεί σήμερα εάν οι δανειστές αποδέχονται τις απόψεις της κυβέρνησης να μην υπάρξει δραστική αύξηση των προς διάθεση ποσοτήτων.
 

Πηγή: capital.gr

 
  
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας