Προοπτικές ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών ενεργειακών ομίλων στην Αίγυπτο

InBusinessNews  05/02/2020 09:31
Προοπτικές ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών ενεργειακών ομίλων στην Αίγυπτο

Μπορεί η υπόθεση του EastMed και η τοποθέτηση έναντι των τουρκικών ενεργειών να μονοπώλησαν σχεδόν το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον σε σχέση με την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη στο Κάιρο για το East Med Gas Forum και τη σχετική υπουργική σύνοδο, όμως οι επαφές του υπουργού είχαν πολύπλευρο ενεργειακό ενδιαφέρον.

Τις συνομιλίες που είχε στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του Φόρουμ ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, υπουργό Πετρελαίου T. El-Molla, απασχόλησε και το ζήτημα της ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών ενεργειακών ομίλων στην Αίγυπτο.

Μπορεί για το συγκεκριμένο ζήτημα να υπήρχε αναφορά μισής αράδας στο σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ, όμως, όπως φαίνεται έχουν προηγηθεί ζωηρές σχετικές προεργασίες έχουν ήδη γίνει και αναζητούνται ήδη τα συγκεκριμένα επενδυτικά πρότζεκτ στα οποία θα «μπουν» ελληνικές επιχειρήσεις.

Η ετοιμότητα των ελληνικών διπλωματικών υπηρεσιών να προετοιμάσουν το σχετικό έδαφος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο έχει μελετήσει επισταμένως τον αιγυπτιακό κλάδο ενέργειας, προκειμένου να αναλύσει τις προοπτικές δραστηριοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων.

Στην σχετική έκθεση, η οποία ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε τον Ιανουάριο, τονίζεται ότι αξιόλογες δυνατότητες για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στον αιγυπτιακό ενεργειακό κλάδο υπάρχουν στους τομείς υπεργολαβικής ανάληψης έργων δημιουργίας & εκσυγχρονισμού υποδομών, εξαγωγών ενεργειακού εξοπλισμού, μεταφοράς ελληνικής τεχνογνωσίας, καθώς και συμπράξεων για από κοινού ανάληψη έργων ανάπτυξης υποδομών στον τομέα της ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η έμφαση στις ΑΠΕ απορρέει από το γεγονός ότι η ανάπτυξή τους συνιστά στρατηγικό στόχο της Αιγύπτου, η οποία διαθέτει πλούσιο και ανεκμετάλλευτο αιολικό και ηλιακό δυναμικό, με το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο να επισημαίνει το σημαντικό ύψος των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ που κατευθύνονται στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Αιγύπτου, που κατά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν υπερβαίνουν συνολικά το €1 δισ.

Σε αυτή τη βάση, η προοπτική να αποσπάσουν σημαντικό μερίδιο από την «πίτα» αυτή οι ελληνικές επιχειρήσεις μοιάζει θελκτική, και στην κατεύθυνση αυτή καταβάλλονται προσπάθειες από την πλευρά τόσο της ελληνικής διπλωματίας, όσο και των άμεσα ενδιαφερομένων.

Σε μια προσπάθεια να ιεραρχηθούν οι σχετικές προτεραιότητες, οι αναλύσεις του Γραφείο ΟΕΥ συγκλίνουν στο ότι στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας και των ΑΠΕ, οι ελληνικοί στόχοι μπορούν να συνοψισθούν στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, στη μεταφορά τεχνογνωσίας, στη διεκδίκηση συμμετοχής σε κρατικά προγράμματα ανάπτυξης του κλάδου ενέργειας και ενεργειακών έργων. Εκτιμάται ότι υπάρχει αξιόλογη δυνατότητα μεταφοράς ελληνικής τεχνογνωσίας σε τεχνικό και διαχειριστικό επίπεδο για ΑΠΕ και συμβατική ενέργεια, καθώς και σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης, εκτιμάται ότι σημαντικές ευκαιρίες υφίστανται στον τομέα παροχής υπηρεσιών συμβούλων για έργα στον κατασκευαστικό και τον ενεργειακό τομέα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διπλωματικών αρχών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι ρεαλιστικές οι προοπτικές αξιοποίησης των ευκαιριών ελληνικής συμμετοχής σε τέτοια σχέδια, ιδίως σε πεδία όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν ανάλογη τεχνογνωσία και είναι σε θέση να παρατάξουν το αντίστοιχα ενδεδειγμένο μέγεθος / οικονομική επιφάνεια.

Κατά τις ίδιες αναλύσεις, οι πλέον ευνοϊκές προοπτικές για ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται σε κλάδους υπηρεσιών, όπως μηχανικών, συμβουλευτικών υπηρεσιών και σχεδιασμού / επίβλεψης / διαχείρισης κατασκευαστικών έργων στον κλάδο ενέργειας, αλλά και σε ενεργειακό εξοπλισμό και σε υλικά με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στον τομέα των υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Γραφείο ΟΕΥ, οι βασικοί στόχοι μπορούν να συνοψισθούν στη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων σε κρατικούς διαγωνισμούς για έρευνα & ανάπτυξη κοιτασμάτων, εγγραφή σε καταλόγους προμηθευτών αιγυπτιακού κράτους, καθώς και στη συνεργασία σε δραστηριότητες εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας