Ρήγας: Η Energean θα είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής υδρογονανθράκων

  10/10/2019 07:29
Ρήγας: Η Energean θα είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής υδρογονανθράκων

Μια λεπτομερή εικόνα των εξελίξεων στην περιοχή της Αν. Μεσογείου σε ότι αφορά την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων έδωσε ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean, κατά την ομιλία του στο Athens Investment Forum.

Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, η διαχρονική πορεία της εταιρείας του από το 2008 μέχρι σήμερα υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη παρά τα σκαμπανευάσματα της τιμής του αργού, ενώ κορυφώθηκε πλέον με την απόκτηση του πετρελαϊκού βραχίονα της ιταλικής Edison, που αναβαθμίζει σημαντικά τις δραστηριότητες της Energean σε όρους γεωγραφικούς και αποθεμάτων. Μάλιστα, η πορεία αυτή αντανακλάται και στη χρηματιστηριακή τιμή της Energean στο Λονδίνο, όπου είναι πλέον εισηγμένη.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ρήγας στο υπό εξέλιξη έργο ανάπτυξης των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στην ισραηλινή ΑΟΖ μέσω πλωτής πλατφόρμας επεξεργασίας αερίου (FPSO). Στα πλαίσια αυτά, υπογράμμισε ότι η τάση στην τοπική αγορά ενέργειας είναι να κλείνουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα με παράλληλη άνοδο της ζήτησης για αέριο, γεγονός που οφελεί ιδιαίτερα την Energean και τον προγραμματισμό της, καθώς προσφέρει πολύ ανταγωνιστική τιμή στις προμήθειες αερίου για τους πελάτες της.

Στο Καρίς η Energean έχει υλοποιήσει πάνω από το 60% μιας επένδυσης συνολικού ύψους 1,7 δισ. δολαρίων. Έχει συμβόλαια για 4,7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο και μετά την εξαγορά του πετρελαϊκού βραχίονα της Edison έχει παρουσία σε 9 χώρες της Μεσογείου με αποθέματα 600 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, εκ των οποίων το 80% είναι αέριο.

Η ημερήσια παραγωγή της εταιρείας σήμερα είναι 70.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και όταν μπεί σε παραγωγή το Καρίς, το Μάρτιο του 2021, μαζί με την ανάπτυξη κάποιων από τα projects του χαρτοφυλακίου της Edison, η παραγωγή θα φτάσει τα 200.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι η Energean θα είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της εταιρείας αντιπαρέβαλλε την ταχεία ανάπτυξη των projects στο Ισραήλ με την καθυστέρηση που παρατηρείται σε ένα πολύ πιο μικρό κοίτασμα επί ελληνικού εδάφους, το Κατάκολο, το οποίο, αν και ξεκίνησε την ίδια περίοδο με το Καρίς, στα τέλη του 2016, ακόμα δεν έχει πάρει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, προφανώς λόγω της εγχώριας γραφειοκρατίας.

Τέλος, ο κ. Ρήγας στάθηκε στην περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη της Energean, η οποία όπως τόνισε, συμβαδίζει με τους στόχους απανθρακοποίησης διεθνώς και έχει ως γνώμονα τους κανόνες βιώσιμης ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: energypress.gr 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας