Ηλιοθερμικό πάρκο 50MW στην Άλασσα

  12/06/2017 14:29
Ηλιοθερμικό πάρκο 50MW στην Άλασσα

Παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Λευκωσία το έργο που αφορά την κατασκευή ηλιοθερμικού πάρκου στην Άλασσα για ηλεκτροπαραγωγή 50MW με την ονομασία CY_CSPc_EOS Green Energy Project. 
 
Σημειώνεται ότι το έργο που θα γίνει με πρωτοβουλία της Alfa Mediterranean Enterprises εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χορηγία €60,2 εκατ. στο πλαίσιο του προγράμματος NER300 και φιλοδοξεί να ενταχθεί στο χρηματιστήριο ομολόγων του Λονδίνου.
 
Η Σάρα Σαμπίν, συνέταιρος στην νομική εταιρεία Gatley plc και υπεύθυνη για την είσοδο του έργου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου απηύθυνε έκκληση για συνεργασία, με στόχο την δημιουργία δικτύου για εξαγωγή ενέργειας προς την Ευρώπη.
 
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε ικανοποίηση για το έργο γιατί, όπως επεσήμανε «φέρνει σπουδαία νέα για την Κύπρο αλλά και για τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή». Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι αισθάνεται περήφανος για τη συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων για υλοποίηση του έργου από την ιδιωτική πρωτοβουλία, το Δημόσιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.
 
Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε οπτικογραφημένο μήνυμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Κλιματική Δράση Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, ο οποίος εξήρε την καινοτόμο τεχνολογία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία όπως επεσήμανε θα συμβάλει στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας ενέργειας και θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό πράσινων θέσεων εργασίας.
 
Στην καινοτομία της τεχνολογίας που θα εφαρμόσει το ηλιοθερμικό πάρκο αναφέρθηκε σε χαιρετισμό του και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης διαβεβαιώνοντας ότι το έργο πέρασε όλους τους τεχνοοικονομικούς ελέγχους της ΕΕ καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση για την καινοτομία της τεχνολογίας του.
 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν επίσης εκπρόσωποι εταιρειών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ενώ το έργο παρουσίασε ο Βενιζέλος Ευθυμίου, Πρόεδρος της Ερευνητικής Μονάδας Eνεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Η συνολική επένδυση για το έργο υπολογίζεται στα €175 εκατ. και σύμφωνα με την αίτηση που υπέβαλε η  εταιρεία Alfa Mediterranean Enterprises στη ΡΑΕΚ για εξασφάλιση η τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται έχει καθοριστεί στα €0,1375 ανά κιλοβατώρα, για περίοδο 20 χρόνων από την ημερομηνία σύνδεσης και πλήρους λειτουργίας του έργου.
 
Το ηλιοθερμικό πάρκο προβλέπεται ότι εκτός από παραγωγή και αποθήκευση της ενέργειας θα είναι σε θέση να προμηθεύει ηλεκτρισμό ακόμα και κατά τις βραδινές ώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το συγκεκριμένο έργο η Κύπρος θα εξοικονομήσει τουλάχιστον €750.000 ετησίως μέσω της μείωσης εκπομπών 125.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας