Σημαντικά οφέλη από το φ/β πάρκο Τσιμεντοποιείας Βασιλικού

  29/05/2017 11:58
Σημαντικά οφέλη από το φ/β πάρκο Τσιμεντοποιείας Βασιλικού

Σημαντικά οφέλη θα προκύψουν από το φωτοβολταϊκό πάρκο 10MW που θα κατασκευάσει η Τσιμεντοποιεία Βασιλικού στην περιοχή Ψεματισμένου και Χοιροκοιτίας στην επαρχία Λάρνακας, η παραγόμενη ενέργεια από το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για σκοπούς της βιομηχανίας.
 
pic1
 
Όπως αναφέρεται στη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που ετοίμασε για λογαριασμό της εταιρείας ο Κυπριακός Συμβουλευτικός Οίκος Aeoliki Ltd το υπό εγκατάσταση Φωτοβολταϊκό Πάρκο θα μειώσει:
 
  • την καύση συμβατικών καυσίμων (κύρια μαζούτ και πετρέλαιο ντίζελ) για ηλεκτροπαραγωγή κατά περίπου 1,380 ΤΙΠ (=Τόνους Ισοδυνάμου Πετρελαίου) ετησίως
  • τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον κατά 14,760 τόνους ετησίως
  •  την εκπομπή στο περιβάλλον σημαντικών ποσοτήτων και άλλων ρύπων (όπως διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, σωματίδια, κλπ) η ακριβής ποσότητα των οποίων εξαρτάται από τα υποκαθιστώμενα καύσιμα.
 
Στη μελέτη σημειώνεται ότι, το φ/β πάρκο της εταιρείας δεν προκαλεί περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην γύρω περιοχή. Η λειτουργία του πάρκου, προστίθεται, δεν προκαλεί με κανένα τρόπο τη δημιουργία υγρών, στερεών ή αέριων αποβλήτων, δεν προκαλεί οχληρία ενώ δεν επηρεάζει αρνητικά το ανθρωπογενές περιβάλλον αλλά και το οικοσύστημα της περιοχής.
 
pic2

 
Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι η επιλογή της θέσης εγκατάστασης και της έκτασης του χώρου του φ/β πάρκου μακριά από κατοικημένες περιοχές, (απέχει ~ 2.200 μέτρα από τους οικισμούς των κοινοτήτων Μαρωνίου και Ψεματισμένου) και η επιλογή της προηγμένης τεχνολογίας των φ/β πλαισίων, δεν έγιναν τυχαία, αλλά είναι προϊόν σωστού σχεδιασμού τόσο για την πλήρη εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας της περιοχής και του ανανεώσιμου φυσικού πόρου «ήλιος», όσο και για το μηδενισμό και εξουδετέρωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κινδύνων κ.λπ.
 
pic3

 
Από την λειτουργία του φ/β πάρκο, αναφέρεται, αναμένονται πολλές θετικές επιπτώσεις όπως:
 
  • Αξιοποίηση ενός ανανεώσιμου φυσικού πόρου, της ηλιακής ενέργειας.
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης των 16,000 MWh ετησίως.
  • Υποκατάσταση 1,380 ΤΙΠ (τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) με αντίστοιχη συναλλαγματική ωφέλεια.
  • Μηδενική εκπομπή ρύπων στο περιβάλλον.
  • Ανακούφιση της ανεργίας. Δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και μεταφορά τεχνογνωσίας από παρόμοια έργα σε χώρες του εξωτερικού.
  • Συνεισφορά στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας