Saudi Aramco: Δημοσιοποιεί για πρώτη φορά οικονομικές καταστάσεις

  10/10/2016 15:12
Saudi Aramco: Δημοσιοποιεί για πρώτη φορά οικονομικές καταστάσεις

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η σαουδαραβική Saudi Aramco, μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου, πρόκειται να δώσει στους επενδυτές πρόσβαση στα οικονομικά της στοιχεία. Η σαουδαραβική πετρελαϊκή εξέδιδε ως τώρα μόνο στοιχεία σχετικά με την παραγωγή, όμως η αρχική δημόσια προσφορά που έχει προαναγγείλει για το 2018, έχει αυξήσει το αίτημα της αγοράς για διαφάνεια σχετικά με τα οικονομικά της.

Ήδη, όπως δηλώνουν στους Financial Times τέσσερα άτομα με γνώση του θέματος, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του βασιλείου των Σαούντ αναμορφώνει τις λογιστικές της καταστάσεις ώστε να δημοσιεύσει τα στοιχεία για το έτος χρήσης 2017 σε μορφή φιλική προς τους επενδυτές, ενώ σχεδιάζει και να δημοσιοποιήσει αναδρομικά στοιχεία για τα έτη χρήσης 2015 και 2016.

Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η Saudi Aramco το 2014, πριν την έναρξη της ραγδαίας πτώσης των πετρελαϊκών τιμών εμφάνιζε έσοδα μεγαλύτερα από ό, τι η Apple και η Microsoft μαζί. Υπενθυμίζεται ότι η πτώση των τιμών του αργού που σήμερα ωθεί την Σαουδική Αραβία στην αρχική δημόσια προσφορά μετοχών του κρατικού πετρελαϊκού της κολοσσού, παραδόξως, προκλήθηκε, κατά βάσιν, από τη δική της πολιτική επιθετικής αύξησης της παραγωγής αργού, ώστε να μειώσει το μερίδιο ανταγωνιστών όπως η Ρωσία και το Ιράκ, αλλά και να θέσει εμπόδια στην ανάκτηση του μεριδίου του Ιράν στην παγκόσμια αγορά σε επίπεδα προ των διεθνών κυρώσεων.

Έτσι, η αρχική δημόσια προσφορά αποτελεί το βασικό μοχλό της πολιτικής του αναπληρωτή πρωθυπουργού, πρίγκιπα Mohammed bin Salman, που έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας της χώρας από την παραγωγή πετρελαίου ώστε να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική «τρύπα» που έχει προκληθεί από την πτώση των τιμών του αργού. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο ίδιος τον περασμένο Απρίλιο, η προγραμματισμένη δημόσια προσφορά του 5% των μετοχών της Aramco, αναμένεται να αποτιμήσει την εταιρεία άνω των $2 τρισ., ποσό αρκετές φορές μεγαλύτερο από την Apple, την μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία του κόσμου, που αποτιμάται στα $600 δισ.. 

Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει κριτική εκ μέρους της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς για αδιαφάνεια, καθώς η εμπλοκή του σαουδαραβικού κράτους σε αυτή είναι περιπλέκει μία πιθανή αποκάλυψη οικονομικών στοιχείων. Η Saudi Aramco αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας, ενώ αποτελεί έναν μεγάλο εργοδότη για την οικονομία του βασιλείου, που συχνά κατασκευάζει δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία και στάδια.

Η Aramco προσπαθεί να οργανώσει τις οικονομικές της αναφορές στο πρότυπο των μεγάλων πολυεθνικών (BP, ExxonMobil κλπ.) , που δημοσιοποιούν κέρδη και έσοδα από την παραγωγή αργού, τη διύλιση και τα πετροχημικά, καθώς, όπως τονίζει ο John Sfakianakis, διευθυντής οικονομικών ερευνών στο GulfResearch Center του Ριάντ, «οι αναλυτές χρειάζονται διαφάνεια όσον αφορά τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας». Ενώ ο Tom Nelson, της Investec Asset Management, τονίζει ότι η αγορά θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική σε περίπτωση που οι πληροφορίες που θα δοθούν στη δημοσιότητα δεν θα ευθυγραμμίζονται με τα διεθνή πρότυπα. Όπως τονίζει, «υπάρχει κίνδυνος ο ενθουσιασμός από τα πρωτοσέλιδα να δώσει τη θέση του σε μία αδιαφανή και δυσάρεστη πραγματικότητα».

Άλλη μία κρίσιμη παράμετρος για την αξιολόγηση της Saudi Aramco είναι και η πολιτική που θα ακολουθήσει σχετικά με την καταβολή μερισμάτων στους μετόχους και τι μερίδιο από τα κέρδη θα δοθούν σε φόρους και δικαιώματα (royalties) στο κράτος. Επίσης, άλλο ένα σημείο που αναμένεται να επηρεάσει την γνώμη των επενδυτών είναι πως, όπως τονίζουν Σαουδάραβες αξιωματούχοι, στις καταστάσεις της εταιρείας δεν θα αναφέρονται τα αποθέματα πετρελαίου από τα οποία αντλεί ποσότητες αργού.
Επιπλέον, τον Ιούνιο, ο Khalid al- Falih, ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας, τόνισε ότι το κράτος (και όχι η Aramco) θα συνεχίσει να έχει αποφασιστικό ρόλο στους στόχους παραγωγής αργού.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του βασιλείου των Σαούντ έχει ποντάρει πολλά στην αρχική δημόσια προσφορά, καθώς η πτώση των τιμών έχει αποκαλύψει το πόσο ευάλωτη στις διακυμάνσεις αυτές είναι η οικονομίας της χώρας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκαν περικοπές σε μπόνους και προνόμια των αξιωματούχων του κρατικού τομέα, υπό το βάρος του ελλείμματος των $100 δις που εμφάνισε πέρυσι ο προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας.

Μάλιστα, η πρόσφατη απόφαση του Ριάντ να συναινέσει σε μία μείωση της παραγωγής αργού εκ μέρους του OPEC, δείχνει πλέον πως η χώρα, υπό το βάρος των σοβαρών αυτών δημοσιονομικών προβλημάτων θέλει να απομακρυνθεί από την επιθετική πολιτική παραγωγής αργού, που ακολουθεί την τελευταία διετία, και να στραφεί προς μια τακτική που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
 
Πηγή: energia.gr
  
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας