Το σχέδιο για τις νέες εγκαταστάσεις στο Βασιλικό 

Μαρία Πηλείδου  07/09/2016 08:30
Το σχέδιο για τις νέες εγκαταστάσεις στο Βασιλικό 

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι διεργασίες για την μετεγκατάσταση από τη Λάρνακα στο Βασιλικό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων των εταιρειών Petrolina (Holdings) Public Ltd, Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ, Intergaz Ltd και Synergas Ltd. Η κοινοπραξία που έχει δημιουργηθεί από τις τέσσερις εταιρείες θα κατασκευάσει και θα λειτουργεί τη νέα κοινή εγκατάσταση υγραερίου (LPG) στο Βασιλικό. 

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, στις νέες εγκαταστάσεις θα ανεγερθεί σε τεμάχιο εμβαδού 73.920μ2 που έχει απαλλοτριωθεί από το κράτος και προσφέρθηκε στις εταιρείες, με σύμβαση μακροχρόνιας ενοικίασης, (33 χρόνια + 33 + 33). Μάλιστα, το ετήσιο κόστος ενοικίασης του τεμαχίου ανέρχεται στις €264.000.

Η εγκατάσταση θα έχει χωρητικότητα 5.000 μετρικούς τόνους(μτ), ενώ έχει προβλεφθεί χώρος για μελλοντική επέκταση με κατασκευή επιπρόσθετων δεξαμενών 3.000 μτ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ετήσιες πωλήσεις υγραερίου στην Κύπρο ανέρχονται περίπου στις 50.000 μτ. 

Στις εγκαταστάσεις θα υπάρχουν επίσης, τέσσερις θέσεις φόρτωσης βυτιοφόρων υγραερίου καθώς και δύο εμφιαλωτήρια κυλίνδρων υγραερίου για την κάλυψη των αναγκών όλων των εταιρειών εμπορίας LPG στην Κύπρο.  

Επίσης, θα υπάρχουν εγκαταστάσεις ελέγχου, συντήρησης και πιστοποίησης κυλίνδρων υγραερίου.
Το αγκυροβόλιο ανοικτής θαλάσσης θα βρίσκεται δυτικά του λιμανιού Βασιλικού, για την πρόσδεση και εκφόρτωση πλοίων μέχρι 50.000dwt., όπου θα υπάρχουν αγωγοί από το αγκυροβόλιο προς την εγκατάσταση υγραερίου.
 
Εγκαταστάσεις καυσίμων
Από τον Ιανουάριο του 2016 έγιναν οι ανάλογες διευθετήσεις και το μαζούτ (LFO) που αποθηκευόταν σε δεξαμενή χωρητικότητας 3.000 ΜΤ και διανέμεται από ενοικιαζόμενο χώρο στο Βασιλικό. Να σημειωθεί ότι σε όλη την Κύπρο διανέμονταν 12.500μτ. Ήδη,  όλες οι εγκαταστάσεις για την φόρτωση του μαζούτ σε βυτιοφόρα έχουν αποξηλωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου αιτήθηκε τον Ιούνιο του 2015 τεμάχιο γης προς ενοικίαση το οποίο της έχει ήδη υποδειχθεί από τον Ιανουάριο. Έγινε η οροθέτηση του τεμαχίου έκτασης 33.000 μ2 και έχουν ήδη ξεκινήσει οι γεωτεχνικές μελέτες. Έχουν πραγματοποιηθεί 18 γεωτρήσεις σε βάθος 25 μέτρων με στόχο την εξακρίβωση της καταλληλότητας του εδάφους και μέχρι στιγμής όλες οι ενδείξεις είναι θετικές. Το ενοίκιο για την έκταση είναι €135.000 ετησίως. 
Ταυτόχρονα , διερευνώνται συνέργειες με άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών για οικονομίες κλίμακας, όπως επίσης και για τη δημιουργία δεύτερου σημείου εκφόρτωσης δεξαμενοπλοίων. 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας