Κ. Ellinas Energy: Ανάγκη για πολιτική βούληση

Μαρία Πηλείδου  18/07/2016 09:33
Κ. Ellinas Energy: Ανάγκη για πολιτική βούληση

Με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο και στο εξωτερικό ο Άκης Έλληνας ίδρυσε το 2004 την Κ. Ellinas Energy. «Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και την συμβατική υποχρέωση που ανέλαβε η Δημοκρατία έναντι της Ε.Ε, για την παραγωγή συγκεκριμένου ποσοστού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, γεννήθηκε και η ιδέα για την ίδρυση της εταιρείας και της δραστηριοποίησης της στον εν λόγω τομέα», εξηγεί ο κ. Έλληνας. 
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με εξειδίκευση στην ανάπτυξη έργων από το πρωτογενής στάδιο, στην αδειοδότηση, δανειοδότηση, υλοποίηση και τέλος στη λειτουργία. Έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και υλοποιηθεί έργα ΑΠΕ στην Κύπρο, όπως είναι το Αιολικό Πάρκο στην περιοχή Ορείτες της Επαρχίας Πάφου.  
Κύριε Έλληνα, ποιες οι δυνατότητες παραγωγής σας; 
Με το αιολικό πάρκο των Ορειτών, στο παρόν στάδιο παράγονται κατ’ αναλογία 125.000Mwh «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.
Που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις σας και τι έκταση έχουν;
Οι εγκαταστάσεις του αιολικού μας πάρκου, βρίσκονται στην περιοχή Ορείτες της Επαρχίας Πάφου σε μια έκταση 16 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στην περιοχή του πάρκου, βρίσκονται εγκατεστημένες 41 ανεμογεννήτριες, δυναμικότητας 2Mw έκαστη, με την συνολική εγκατεστημένη ισχύ του πάρκου να ανέρχεται στα 82Mw. 
Πως μπορεί η αιολική ενέργεια να αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο της Κύπρου; 
Η αιολική ενέργεια και η τεχνολογία της, αποτελούν την παλαιότερη, την πιο ώριμη, σταθερή και πλέον έμπιστη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας / τεχνολογίας. Ο συνδυασμός της αιολικής ενέργειας με παράλληλη εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης και ένα σωστά μελετημένο ενεργειακό σχεδιασμό, μπορούν να καλύψουν όλες τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου.
Πόσο έχει βελτιωθεί η επίγνωση του κόσμου όσον αφορά τις δυνατότητες και τα οφέλη της αιολικής ενέργειας;
Κατά το αρχικό στάδιο των μελετών μας, πέραν της άγνοιας του κόσμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και πόλεμο από διάφορους επιτήδειους οι οποίοι ουδεμία επίγνωση είχαν ως προς το τι προσπαθούσαμε να επιτύχουμε. Ως αποτέλεσμα είχαμε γίνει δέκτες τραμπουκισμών και καταστροφής εξειδικευμένων οργάνων μέτρησης αιολικού δυναμικού αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Ο λόγος της αντίδρασης των συγκεκριμένων ατόμων, ήταν ότι διατηρούσαν την λανθασμένη εντύπωση πως η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, θα προκαλούσε μείωση στην αξία των γειτνιαζουσών περιουσιών τους στις περιοχές που μελετούσαμε για ανάπτυξη. Μέσα από την συνεχή εκπαίδευση αλλά και εμπέδωση της περιβαλλοντικής συνείδησης, ο κόσμος έχει πλέον αποδεχθεί τα έργα ΑΠΕ. Υπάρχουν σήμερα κοινότητες σε διάφορα μέρη της Κύπρου, που μας προσκαλούν να μελετήσουμε τις περιοχές τους για να αναπτύξουμε ένα έργο ΑΠΕ αφού πέραν των περιβαλλοντικών οφελών, τα έργα ΑΠΕ, προσφέρουν και χρηματικά οφέλη στις γειτνιάζουσες κοινότητες ως αντισταθμιστικό μέτρο. 
Ποιες είναι οι προοπτικές; 
Οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Κύπρο υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει δυστυχώς, είναι η πολιτική βούληση, καθώς όλα τα σχέδια της Δημοκρατίας, από τη γέννηση τους, απαγορεύουν τις οποιεσδήποτε αναπτύξεις ΑΠΕ. Χωρίς πρόνοια από μέρους της κυβέρνησης για επιδότηση των έργων και χωρίς μια σταθερή τιμή πώλησης της ενέργειας (ταρίφας) το μέλλον των ΑΠΕ στην Κύπρο είναι αβέβαιο. Το γεγονός όμως, είναι ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις της Δημοκρατίας παραμένουν για το 2020. 
Πως χειρίζεστε τον ανταγωνισμό στο τομέα σας; 
Στον δικό μας τομέα δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ανταγωνισμός καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οποιασδήποτε μορφής (αιολική, ηλιακή, βιομάζα κλπ), συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο για την επίτευξη του κοινού στόχου και συνεπώς είναι όλες καλοδεχούμενες. 
Θεωρείται ότι υπάρχει ακόμα χώρος δραστηριοποίησης και προοπτικές στο τομέα σας;
Σίγουρα υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές προοπτικές στον τομέα μας, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εκπομπή αερίων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη στροφής προς την «πράσινη» ενέργεια. Ήδη, από τον Δεκέμβριο του 2015, κατά τη συνάντηση των 28 ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Παρίσι για τις κλιματικές αλλαγές, συμφωνήθηκε όπως όλα τα κράτη μέλη αυξήσουν τα επόμενα χρόνια τα ποσοστά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με τη συμφωνία αυτή να υπογράφετε το Φεβρουάριο του 2016 από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης. Επίσης, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, εξήγγειλε κίνητρα για την προώθηση μεγάλων αναπτύξεων στον τομέα των ΑΠΕ και για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι όλες οι Αραβικές χώρες, οι οποίες διαθέτουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχουν πλέον στραφεί στην ανάπτυξη μεγάλων και καινοτόμων έργων ΑΠΕ, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη για ανάληψη συλλογικής δράσης.   
Ποια είναι τα πλάνα και οι στόχοι σας για την επόμενη πενταετία; 
Η εταιρεία μας έχει έτοιμα έργα προς υλοποίηση τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Τόσο εμείς όσο και οι συνεργάτες μας, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τους, αλλά δυστυχώς λόγω και της έλλειψης πολιτικής βούλησης, κανένα έργο δεν μπορεί να προχωρήσει. Οι κυβερνώντες, συνεχώς αναφέρουν για επανεκκίνηση της οικονομίας και για την προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο κάτι που δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνεται στην πράξη. Η τελευταία μεγάλη επένδυση που έγινε στην Κύπρο, ήταν η δική μας και των συνεργατών μας συνολικού ύψους 365 εκατ. ευρώ. Εάν η κυβέρνηση έχει όραμα όπως λέει, τότε θα πρέπει να κτίσει στην περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην χώρα μας. 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας