Φάνος Ν. Επιφανίου: Βασική και εξειδικευμένη κάλυψη

  14/07/2016 11:35
Φάνος Ν. Επιφανίου: Βασική και εξειδικευμένη κάλυψη

Το 1956 ξεκίνησαν οι δραστηριότητες της Φάνος Ν. Επιφανίου από την Αμμόχωστο όταν ο ιδρυτής και σημερινός πρόεδρος της εταιρείας, Φάνος Επιφανίου, αποφάσισε να ασχοληθεί με το εμπόριο αποχωρώντας από τον τραπεζικό τομέα. Τότε ο κ. Επιφανίου προχώρησε στην ίδρυση  συνεταιρισμού για εμπόριο οικοδομικών και κατασκευαστικών υλικών. Έτσι έκανε τα πρώτα του βήματα, μέχρι το 1968, όταν η εταιρεία ενεγράφη επίσημα, ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Μέχρι το 1974 η εταιρεία αναπτυσσόταν σταθερά και είχε εδραιωθεί σαν μια εταιρεία με σημαντικές δραστηριότητες στην οικοδομική βιομηχανία της περιοχής Αμμοχώστου.
 
Το 1973 επεκτάθηκε στη Λευκωσία με ένα μικρό υποκατάστημα στην Παλλουριώτισσα. «Εκείνο το κατάστημα αποτέλεσε και τη βάση της εταιρείας μετά το 1974, από όπου ο κ. Επιφανίου ξανάκτισε την εταιρεία από την αρχή. Σαρανταοκτώ χρόνια μετά εξελίχθηκε σε έναν από τους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς οργανισμούς στην Κύπρο, με εξειδίκευση στην προμήθεια υλικών, εξοπλισμού και μηχανημάτων στον οικοδομικό και κατασκευαστικό τομέα», εξηγεί η Διοικητική Σύμβουλος του Ομίλου Φάνος Ν. Επιφανίου Δ.Ε. Λτδ, Άντρη Επιφανίου.

Κυρία Επιφανίου, πείτε μας λίγα λόγια για τις δραστηριότητες της εταιρείας.
Μέσα από την πολύχρονη πορεία του οργανισμού αναπτύξαμε ευδιάκριτους τομείς δραστηριοτήτων, οι οποίοι εντάσσονται σε ανεξάρτητα εμπορικά τμήματα.  Αυτά είναι το τμήμα Οικοδομικού Σιδήρου, το τμήμα Τεχνικών Δομικών Υλικών, το τμήμα Ειδών Υγιεινής, Κεραμικών & Ξύλινων Δαπέδων, το τμήμα Συστημάτων Κλιματισμού Daikin, το τμήμα Εργαλείων & Μηχανημάτων, το τμήμα Άρδευσης, Ύδρευσης & Αποχέτευσης και το τμήμα Αρχιτεκτονικών Συστημάτων Αλουμινίου ΕΤΕΜ. Παράλληλα, η εταιρεία δραστηριοποιείται και στον τομέα της προμήθειας υλικών και εξοπλισμού για κεντρικές θερμάνσεις και υδραυλικές εγκαταστάσεις, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Hydrotherm Co Ltd και στον τομέα προμήθειας και εγκατάστασης  ανελκυστήρων και κυλιόμενων κλιμάκων, μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας Cylift & Equipment Ltd. Η τελευταία επέκταση των δραστηριοτήτων μας, έχει δημιουργήσει τη θυγατρική εταιρεία Big Solar Cyprus, που μέσα σε μερικά χρόνια έχει αποκτήσει ηγετική θέση στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
 
Ποιες είναι οι τάσεις αυτή τη στιγμή στην εξοικονόμηση ενέργειας σε μια κατοικία; 
Η εταιρεία μας ξεκίνησε να προωθεί προϊόντα για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια εδώ και 20 χρόνια, όταν εισήγαγε πρώτη το θερμομονωτικό τούβλο Ytong, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τον τεχνικό κόσμο της χώρας μας για τα πλεονεκτήματα του. Στη συνέχεια αύξησε την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση της στο θέμα και προχώρησε στην προώθηση προϊόντων εξωτερικής θερμομόνωσης, όπως το σύστημα Kelyfos και Climaplus, προϊόντα που καλύπτουν τόσο την εξωτερική τοιχοποιία, όσο και τη θερμομόνωση ταρατσών. 
Σήμερα, λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά και της θέσπισης σχετικής νομοθεσίας, ο κόσμος έχει επιμορφωθεί αρκετά για το θέμα εξοικονόμησης ενέργειας. Αξιολογεί τις αγορές που αφορούν το σπίτι του και με το κριτήριο αυτό. Οποιαδήποτε επένδυση στα κτίρια, είτε αφορά την δόμηση, είτε αφορά τον εξοπλισμό, πρέπει να θεωρείται συμφέρουσα ή όχι, αφού ληφθεί υπόψη και ο παράγοντας κατανάλωσης ενέργειας.
Οι τομείς του κλιματισμού και της θέρμανσης για παράδειγμα, είναι τομείς που μπορούν να προσφέρουν σημαντικές εξοικονομήσεις στην κατανάλωση ενέργειας. Η συνεργασία της εταιρείας με τον κολοσσό Daikin μας διατηρεί ενήμερους για όλες τις εξελίξεις της τεχνολογίας στο θέμα και προσπάθεια μας είναι να μεταφέρουμε τη γνώση αυτή στο κοινό της Κύπρου και να εισάγουμε προϊόντα κορυφαίας ενεργειακής απόδοσης. 
Ένας άλλος τομέα που αποκτά σημασία για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια είναι τα κουφώματα. Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι σημεία θερμικών απωλειών, και τα αρχιτεκτονικά κουφώματα αλουμινίων της ΕΤΕΜ, τα οποία εμπορευόμαστε, δίνουν σημαντικές λύσεις σε αυτό το θέμα.
Η εμπορική επωνυμία EPIPHANIOU ENERGY έχει δημιουργηθεί για να περιλάβει όλα τα υλικά του οργανισμού μας, που προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και στοχεύουν στη δημιουργία κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης. Θεωρούμε χρέος μας να ενημερώνουμε τόσο το κοινό όσο και τους επαγγελματίες του κλάδου για τα οφέλη που θα έχουν επενδύοντας σε ενεργειακές αναβαθμίσεις στα κτίρια τους. 

Πόσο έχει βελτιωθεί η επίγνωση του κόσμου όσον αφορά τις δυνατότητες και τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; 
Αρκετά. Ο κόσμος έχει αρχίσει να μελετά το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέχρι τώρα 10,000 νοικοκυριά έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα και 1.000 νοικοκυριά έχουν ήδη αξιοποιήσει το Σχέδιο χορηγιών της κυβέρνησης «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω».

Πως χειρίζεστε τον ανταγωνισμό στον τομέα σας; 
Η εταιρεία μας έχει κτίσει μια ολοκληρωμένη και ποιοτική σειρά θερμομονωτικών προϊόντων που καλύπτουν όλο το φάσμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια: θερμομόνωση τοιχοποιίας, δοκών, κολόνων, οροφής, κουφωμάτων, κλιματισμό, θέρμανση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι φανερό ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε και να ικανοποιήσουμε τις βασικές και εξειδικευμένες ανάγκες των πελατών και συνεργατών μας σε ότι αφορά την οικοδομή και την κατασκευή έργων.  Καλύπτουμε πλήρως τις ανάγκες της αγοράς με την υπογραφή ενός ονόματος που αντανακλά αξιοπιστία και έχει κτίσει σχέσεις συνεργασίας που αντέχουν στον χρόνο.

Ποια είναι η πιο πρόσφατη πρότασή σας προς το κοινό; 
H σειρά Bluevolution της Daikin με το καινούριο ψυκτικό αέριο R32, αντιπροσωπεύει την πιο σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα του κλιματισμού.  Δικαίως η Daikin χρησιμοποιεί το σλόγκαν «Αποστολή μας: η τέλεια ατμόσφαιρα».

Θεωρείτε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο δραστηριοποίησης και προοπτικές στον τομέα σας;
Φυσικά. Συνεχώς παρακολουθούμε την αγορά και εμπλουτίζουμε τη σειρά των προϊόντων μας με νέα και καινοτόμα προϊόντα, ώστε να συνεχίζουμε το έργο μας και την πορεία προς τα κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης.  
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας