Siemens: Έξυπνο εργοστάσιο για τη βιομηχανία των τροφίμων

  08/07/2016 13:49
Siemens: Έξυπνο εργοστάσιο για τη βιομηχανία των τροφίμων

Η διεύθυνση Digital Factory της Siemens στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, ημερίδα με θέμα: «Industry 4.0: How to build the Smart Factory of the future in Food & Beverage» (Πώς να δημιουργήσετε το Έξυπνο Εργοστάσιο του μέλλοντος στον τομέα της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών).

Την ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 120 στελέχη των σημαντικότερων επιχειρήσεων της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών της χώρας, πλαισίωσαν με εισηγήσεις εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών από το εξωτερικό και την Ελλάδα, καθώς και στελέχη της Siemens. Με στόχο να έρθει σε επαφή ο κόσμος της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών με τις νέες παγκόσμιες τάσεις και τεχνολογίες, κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν και οι καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει η Siemens για την κάλυψη των τρεχουσών και μελλοντικών αναγκών του συγκεκριμένου κλάδου, έτσι ώστε να επιτευχθεί πιο άμεσα και αξιόπιστα η μετάβαση του κλάδου της βιομηχανίας στην εποχή της Ψηφιοποίησης (Industry 4.0), και στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θέσουν προς τους ομιλητές ερωτήματα, τόσο για την επόμενη ημέρα της βιομηχανίας στην Ελλάδα, όσο και για τους τρόπους που μπορεί να συμβάλει η Siemens στην προετοιμασία της Βιομηχανίας για τη μετάβαση στο Industry 4.0. Παράλληλα, στον χώρο φιλοξενήθηκε έκθεση των Solution Partners της Siemens, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις λύσεις που προσφέρουν οι Solution Partners της Siemens στην Ελλάδα. Το παγκόσμιο δίκτυο των Solution Partners της Siemens αποτελείται από πιστοποιημένους συνεργάτες στον τομέα της Βιομηχανίας, οι οποίοι με την αποδεδειγμένη εξειδίκευση και εμπειρία τους, προσφέρουν εκείνες τις λύσεις που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου. Διαθέτοντας πρόσβαση και γνώση σε όλες τις νέες τεχνολογίες και συστήματα της Siemens, σχεδιάζουν εγγυημένες λύσεις ειδικά για τις ανάγκες της κάθε βιομηχανίας.

Ο κ. Konstantin Zois, Γενικός Διευθυντής Digital Factory / Process Industries & Drives, της Siemens Ελλάδος, δήλωσε: «Βασικός μας στόχος εξαρχής  ήταν, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα του κλάδου τροφίμων & ποτών για την εγχώρια βιομηχανία, να υποστηρίξουμε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως πρωτοπόρος κλάδος στη σύγκλιση του ψηφιακού κόσμου με τον πραγματικό. Όλοι πλέον αναγνωρίζουμε ότι το λογισμικό και η διαχείριση δεδομένων είναι το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον και υπό αυτό το πρίσμα, πραγματοποιήσαμε με μεγάλη χαρά την πρώτη ημερίδα στον χώρο της βιομηχανίας με κεντρικό θέμα την ψηφιακή επανάσταση στη βιομηχανία ή διαφορετικά Industry 4.0» .

Στη σημασία της συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας στην εποχή της ψηφιοποίησης, αλλά και στη συμβολή του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και ως γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο κ. Στέφανος Τζιρίτης, Πρόεδρος  της ISOMAT A.Ε και Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ο Dr. Philipp Hoff, της Roland Berger Strategy Consultants, αναφέρθηκε στις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών στο πλαίσιο της Ψηφιακής Επανάστασης (Industry 4.0), και παρέθεσε τα οφέλη της Ψηφιακής Επανάστασης για τις επιχειρήσεις, που συνοψίζονται στα εξής: α) σχεδιασμός και παραγωγή καλύτερων προϊόντων β) βελτίωση της απόδοσης της διαδικασίας παραγωγής και εξοικονόμηση κόστους γ) δημιουργία νέων μοντέλων επιχειρήσεων δ) δημιουργία επιπλέον νέων μορφών επιχειρήσεων (π.χ. 3D bio – printing για την κατασκευή βιολογικών σκευασμάτων για την παραγωγή μαλακών ιστών και τεχνητών οστών) ε) απελευθέρωση της καινοτομίας στ) επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας των εταιρειών.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και στη θέση της στην εφαρμογή της Ψηφιακής Επανάστασης, ο Dr. Hoff δήλωσε πως η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, καθώς βρίσκεται στην 96ηθέση στη χρήση της από τις επιχειρήσεις, στην 39η θέση στη χρήση διεθνών πατεντών, και στην 111η θέση όσον αφορά την εκπαίδευση και ανάπτυξη των υπαλλήλων της.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η Ελλάδα εντάσσεται στους «Διστακτικούς χρήστες» της Industry 4.0, διαθέτοντας αυτή τη στιγμή έναν από τους μικρότερους δείκτες όσον αφορά στη συμμετοχή της στην Ψηφιακή Επανάσταση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, καταδεικνύει την μεγάλη απόσταση που έχει να διανύσει η χώρα μας στο άμεσο μέλλον, δήλωσε ο Dr. Hoff.

Συμπλήρωσε πως για να βρεθεί η Ελλάδα πιο κοντά στην επανάσταση Industry 4.0, απαιτείται η άμεση βελτίωση των συνθηκών, όπως  οι επενδύσεις σε υποδομές και ενέργεια, η συνδεσιμότητα δεδομένων, και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τις εταιρείες, καθώς επίσης η επιτάχυνση της καινοτομίας, μέσω της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, η υιοθέτηση best practices από το παγκόσμιο δίκτυο, η δημιουργία υποδομών με επίκεντρο τις ψηφιακές υποδομές, μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα ενθαρρύνει τη υιοθέτηση νέων δυναμικών τηλεπικοινωνιών και τη χρήση του διαδικτύου. Απαραίτητη επίσης είναι η ενθάρρυνση νέων ταλέντων, μέσω εκπαιδευτικών πολιτικών και η ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης των εταιρειών για την υιοθέτηση της Industry 4.0 και την ενσωμάτωσή της στη στρατηγική της εταιρείας, σύμφωνα με τον Dr. Hoff.

Η κα Ιωάννα Καραπάνου-Blob, Regional Partner Manager της Διεύθυνσης Factory Automation της Siemens, παρουσίασε το παγκόσμιο πρόγραμμα πιστοποιημένων συνεργατών της Siemens. Η εταιρεία διαθέτει 1.000 πιστοποιημένους συνεργάτες σε περισσότερες από 75 χώρες με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας  και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τους πελάτες της. Μέσω του προγράμματος συνεργατών της, η Siemens παρέχει τις γνώσεις που απαιτούνται για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών, ολοκληρωμένες εφαρμογές, συστήματα και εμπειρία.
O κ. Feng–Erik Sun, Marketing Manager της Διεύθυνσης Αυτοματοποίησης της Siemens μίλησε για την ανάγκη των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε βελτιώσεις των διαδικασιών τους προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές, μέσω της ευελιξίας της παραγωγής, της μείωσης του χρόνου διάθεσης στην αγορά, της βελτίωσης της ποιότητας και της αποδοτικότητας της παραγωγής. Ο κ. Sun παρουσίασε το portfolio μιας Ψηφιακής Επιχείρησης που χαρακτηρίζεται από την αποδοτική δια-λειτουργικότητα αυτοματοποιημένων στοιχείων, υπογραμμίζοντας ότι μόνο μια ολιστική προσέγγιση όσον αφορά στις τεχνολογίες αυτοματισμών μπορεί να επιφέρει την βιώσιμη ανταγωνιστικότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, η οποία είναι και το ζητούμενο.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας