ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ: Επενδύει άλλα €10 εκατ. στο Βασιλικό

Μαρία Πηλείδου  07/07/2016 07:47
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ: Επενδύει άλλα €10 εκατ. στο Βασιλικό

Βρίσκεται πάντα μπροστά από τα γεγονότα, με την επιχειρηματικότητα να ρέει στο DNA της. Ο λόγος για την Petrolina Holdings η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεση της μαζί με άλλες δύο εταιρείες πετρελαιοειδών να προχωρήσουν στη δημιουργία κοινοπραξίας για κατασκευή κοινού τερματικού για αποθήκευση και εμφιάλωση υγραερίου. Για τα στρατηγικά έργα και τις προτεραιότητες της εταιρείας μίλησε στο EnergyNews ο Εκτελεστικός Σύμβουλος Οικονομικών της Petrolina, Ντίνος Λευκαρίτης.

Κύριε Λευκαρίτη, πρόσφατα υπεγράφη η συμφωνία για μετεγκατάσταση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Τι προνοεί αυτή η συμφωνία και ποιο θα είναι το κόστος;
Η συμφωνία που υπέγραψε η Petrolina (Holdings) Public Ltd στις 17 Ιουνίου 2016 με άλλες τρεις εταιρείες που επίσης διαθέτουν ιδιόκτητα τερματικά αποθήκευσης υγραερίου στη Λάρνακα, αφορά τη μετεγκατάσταση υγραερίου (LPG) από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Σκοπός της κοινοπραξίας, η δημιουργία της οποίας υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού στην οποία θα υποβληθεί σχετικό αίτημα, είναι η κατασκευή κοινού τερματικού για την αποθήκευση και εμφιάλωση υγραερίου. Η κοινοπραξία δεν θα εμπορεύεται υγραέριο. Οι απαιτούμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες για την κατασκευή του έργου εκτιμούνται στα €23εκ., ο δε χρόνος κατασκευής υπολογίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία που θα εξασφαλιστούν όλες οι προαπαιτούμενες άδειες. 

Ποια τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας;
Τα βασικότερα θέματα που προέκυψαν στην 16η Ετήσια Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου 2016 ήταν η αυξημένη κερδοφορία κατά το 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι επενδύσεις σε έργα υποδομής καθώς και η σταθερή μερισματική πολιτική της Εταιρείας. Έγινε επίσης εκτενής αναφορά στις ενέργειες της Εταιρείας για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου στο Βασιλικό καθώς και για την ανάπτυξη και μεταμόρφωση του βορείου παραλιακού μετώπου της Λάρνακας. 
 
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας αυτή τη στιγμή;
Οι προτεραιότητές μας εστιάζονται στα στρατηγικά έργα υποδομής, κυρίως στην περιοχή Βασιλικού, καθώς και στην οργανική ανάπτυξη και συνεχή αναβάθμιση του δικτύου πρατηρίων της Εταιρείας.
 
Πόσο έχετε επηρεαστεί από τη μείωση στις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως;
Οι αγορά, μετά από κάποια μείωση στην κατανάλωση που παρατηρήθηκε κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, άρχισε να ανακάμπτει. Ήδη, οι πωλήσεις σε λίτρα είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς.
 
Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τα αποτελέσματα του 2016 μέχρι στιγμής;
Όπως έχουμε ήδη ενημερώσει τις Εποπτικές Αρχές, τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2016 αναμένονται αυξημένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς, ωστόσο εκτιμούνται ότι θα κυμανθούν σε παρόμοια επίπεδα συγκρινόμενα αναλογικά με τα κέρδη του προηγούμενου έτους. 

Ποιες οι εκτιμήσεις σας για το 2017;
Εκτιμώ ότι το 2017 η κυπριακή οικονομία θα παρουσιάσει βελτίωση, με ανάλογες θετικές επιπτώσεις στην κατανάλωση.
 
Η Πετρολίνα είναι από τις ιστορικότητες κυπριακές επιχειρήσεις πως φροντίζετε να είστε μπροστά από τον ανταγωνισμό;
Διαχρονικά η Πετρολίνα βρίσκεται μπροστά από τα γεγονότα. Ίσως η επιχειρηματική διορατικότητα να είναι στο DNA της Εταιρείας μας. Απλά σημειώνω ότι η Πετρολίνα διατηρεί και λειτουργεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών στο Βασιλικό για περισσότερο από 12 χρόνια. Για το σκοπό αυτό, έχει ήδη επενδύσει σε υποδομές στο Βασιλικό συνολικά ποσά της τάξης των €40εκ. ενώ προγραμματίζει επιπρόσθετες επενδύσεις στην ίδια περιοχή της τάξης των €10εκ.
 
Πως φροντίζετε για μια καλή σχέση με τους πρατηριούχους σας;
Οι πρατηριούχοι μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και έχουν άμεση επαφή με τους πελάτες της Εταιρείας. Η Εταιρεία έχει βαθειά εκτίμηση στο έργο που επιτελούν και πάντοτε οι σχέσεις μεταξύ Εταιρείας και πρατηριούχους ήταν άριστες.
 
Τι νέο να αναμένουμε από την Πετρολίνα στο άμεσο μέλλον; 
Η Πετρολίνα έχει συνηθίσει τον επιχειρηματικό κόσμο σε ευχάριστες εκπλήξεις. Τη στιγμή που μιλούμε δεν υπάρχει τίποτα σημαντικό, πέραν των έργων που έχουμε ήδη ανακοινώσει. Όταν υπάρξει οτιδήποτε νεώτερο, σίγουρα θα τύχετε της κατάλληλης ενημέρωσης. 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας