Στην Ολλανδία το πρώτο υπεράκτιο αιολικό δίχως επιδοτήσεις

  21/03/2018 10:34
Στην Ολλανδία το πρώτο υπεράκτιο αιολικό δίχως επιδοτήσεις

Η ολλανδική κυβέρνηση επέλεξε τη Vattenfall για να κατασκευάσει τα δίδυμα υπεράκτια αιολικά πάρκα Hollandse Kust Zuid, τα οποία θα είναι τα πρώτα δίχως επιδοτήσεις παγκοσμίως.
 
Τα έργα θα έχουν ισχύ από 350 μεγαβάτ και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2022. Όπως τόνισε με αφορμή την είδηση ο σύνδεσμος WindEurope, το κόστος της εν λόγω τεχνολογίας υποχώρησε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που ολοένα και μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούνται. Η μη ύπαρξη επιδοτήσεων σημαίνει ότι τα πάρκα θα πωλούν το ρεύμα τους απευθείας στη χονδρεμπορική αγορά.
 
Είχε προηγηθεί πέρυσι διαγωνισμός για υπεράκτια αιολικά στη Γερμανία, όπου υποβλήθηκαν αιτήσεις για έργα δίχως επιδότηση, αλλά τα εν λόγω πάρκα θα κατασκευαστούν μετά το Hollandse Kust Zuid. Επίσης, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα αναλάβει τα κόστη σύνδεσης των δίδυμων πάρκων.
 
Όπως δήλωσε σχετικά ο διευθυντής του WindEurope, Ζιλ Ντίξον, “η είδηση δείχνει ότι οι μηδενικές επιδοτήσεις είναι εφικτές για ορισμένες εταιρείες σε ορισμένες αγορές, ιδίως όπου οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν μέρος του ρίσκου. Στην περίπτωση αυτή, η ολλανδική κυβέρνηση αναλαμβάνει τη σύνδεση και αυτό είναι σημαντικός παράγοντας. Επίσης, η κυβέρνηση ελαχιστοποίησε επιτυχώς τον κίνδυνο που σχετίζεται με την υπεράκτια αιολική ενέργεια παρέχοντας ορατότητα για τους μελλοντικούς όγκους στην αγορά και δεσμεύτηκε να θέσει μια ελάχιστη τιμή άνθρακα σε εθνικό επίπεδο που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της εν λόγω τεχνολογίας”.
 
ΠΗΓΗ: energypress.gr
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας