ΟΠΕΚ: ΗΠΑ, Καναδάς και Βραζιλία οδηγούν την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου μέχρι το 2023

  04/10/2018 08:03
ΟΠΕΚ: ΗΠΑ, Καναδάς και Βραζιλία οδηγούν την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου μέχρι το 2023

Συνολικά η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί από τα 57.5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2017 σε 66.1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023, αύξηση της τάξης των 8.6 mb/d, ή διαφορετικά μέση ετήσια προσαύξηση 1.4 mb/d, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Πετρελαίου 2018 του ΟΠΕΚ.

Ως εκ τούτου, η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ υπερβαίνει την αύξηση της ζήτησης κατά την περίοδο αυτή, η οποία κατά μέσο όρο υπολογίζεται σε 1.2 mb/d σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ.

“Η συντριπτική πλειοψηφία των πρόσθετων ποσοτήτων πετρελαίου στην αγορά (κοντά 80%) προέρχεται από τις χώρες του ΟΟΣΑ, με τα 2/3 να προέρχονται από τις ΗΠΑ. Μόνο οι ΗΠΑ θα επιτύχουν συνολική αύξηση στην προμήθεια υγρών κατά 5.6 mb/d, σχεδόν αποκλειστικά από πετρέλαιο”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, τα αποτελέσματα της οποίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Trend. 

Το καρτέλ των χωρών – παραγωγών πετρελαίου εκτιμάει πως η σημαντικότερη συμβολή στην αύξηση της προμήθειας πετρελαίου ανάμεσα στις χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ, πρόερχεται από την Αμερική και Λατινική Αμερική, οι οποίες προσθέτουν περίπου 6.3 mb/d και 1.5 mb/d ή 74% και 17% αντίστοιχα, φτάνοντας έτσι στο σημείο να μιλάμε για 91% αύξηση στη μεσοπρόθεσμη προσφορά.

Να σημειωθεί, επίσης, πως η περιοχή της Ευρασίας αναμένεται να γνωρίσει αύξηση κατά 0.3 mb/d την περίοδο 2017-2023, ενώ οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μικρότερη συνεισφορά της τάξης των 0.2 mb/d περίπου, και η ομάδα χωρών “Υπόλοιπη Ασία” γνωρίζει μείωση κατά 0.1 mb/d, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης.

Τέλος, κοιτώντας μεμονωμένα τις χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ, η εικόνα κυριαρχείται από 3 χώρες – παραγωγούς, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των επιπλέον βαρελιών πετρελαίου που θα εισρεύσουν στην αγορά, την περίοδο 2017-2023. Αυτές είναι οι ΗΠΑ, Βραζιλία και Καναδάς, καθώς εκτιμάται πως συνολικά και οι τρεις θα προσθέσουν 7.9 mb/d όταν η συνολική αύξηση θα φτάσει τα 8.9 mb/d, όπως υπογραμμίζεται σχετικά στην έκθεση.

ΠΗΓΗ: energypress.gr
Πίσω στην αρχή της σελίδας