Οι ΗΠΑ επιμένουν στους υδρογονάνθρακες ενώ η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη στρέφονται προς τις ΑΠΕ

  30/03/2018 10:14
Οι ΗΠΑ επιμένουν στους υδρογονάνθρακες ενώ η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη στρέφονται προς τις ΑΠΕ

Τομή στην προσπάθεια της διάσωσης του πλανήτη από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, αλλά και αλλαγή παραδείγματος στις παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις  αποτελεί η φιλόδοξη ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα κατασκευάσει τεράστιο πάρκο παραγωγής ηλιακής ενέργειας αξίας 200 δισ. δολαρίων.
 
Με απόφαση του βασιλικού πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, οι ηλιακές εγκαταστάσεις θα καταλαμβάνουν χώρο ενός εκατ. ποδοσφαιρικών γηπέδων στην έρημο και θα τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό όχι μόνο τη Σαουδική Αραβία, αλλά και πολλές άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Με τον τρόπο αυτό η Σαουδική Αραβία δηλώνει θα είναι σε θέση να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο και να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην παγκόσμια επικράτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
Το πρότζεκτ αποκάλυψε στη Νέα Υόρκη ο Masayoshi Son, διευθυντής της ιαπωνικής τράπεζας  SoftBank, που υπέγραψε μη δεσμευτική συμφωνία χρηματοδότησής του με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα κατά την τρέχουσα περιοδεία του στις ΗΠΑ. Στόχος του τεράστιου έργου είναι η παραγωγή ηλεκτρισμού 200 GW μέχρι το 2030.
 
'Αλλα σοβαρά προγράμματα παραγωγής ηλιακής ενέργειας έχουν ανακοινώσει ή ολοκληρώνουν η Αυστραλία (Solar Choice Bulli Creek -2GW), η Ελλάδα (Hellios Fhase 1- 2GW), οι ΗΠΑ (Capital Dynamics Nevada -1.3GW), τα UAE (Marubeni JinkoSolar and Adwea Sweihan -1.18 GW) και η Κίνα (EverRich Energy Wuwei - 1GW).
 
Επιπλέον τα UAE ολοκλήρωσαν την εβδομάδα αυτή τον πρώτο τους  πυρηνικό αντιδραστήρα με τη βοήθεια νοτιοκορεατικής εταιρείας.
 
Το σαουδαραβικό πρότζεκτ θα αναπτυχθεί σταδιακά, αρχίζοντας με  επένδυση 5 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων το ένα θα καταβάλει η SoftBank, το δεύτερο η Σαουδική Αραβία και τα υπόλοιπα  θα προέλθουν από άλλους επενδυτές, με ενδιάμεσο στόχο την παραγωγή 7.2GW για την κάλυψη ολόκληρης της Σαουδικής Αραβίας  και εξαγωγές στις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής. Τα πάνελς και οι άλλες πρώτες ύλες θα προέλθουν από την Κίνα.
 
Στο μεταξύ κυκλοφόρησε μελέτη που ανάλυσε την συμπεριφορά 36 μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ, Κίνας, Καναδά, Αυστραλίας, Ευρώπης και Ιαπωνίας, σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις εταιρειών υδρογονανθράκων. Η μελέτη που επιμελήθηκαν γνωστές δεξαμενές σκέψης όπως οι BankTrack, Honor the Earth, Oil Change International και Sierra Club, έδειξε ότι οι μεγάλες αμερικανικές και καναδικές τράπεζες και ιδιαίτερα οι Royal Bank of Canada, Toronto Dominion Bank και JP Morgan Chace, αύξησαν το 2017 τις χρηματοδοτήσεις τους κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και διέθεσαν 115 δισ. δολάρια σε προγράμματα extreme της Αρκτικής, του LNG, των θαλάσσιων ερευνών σε μεγάλα βάθη, της πυρηνικής ενέργειας και της εκμετάλλευσης του κάρβουνου και άλλων ορυκτών.
 
Αντίθετα οι ευρωπαϊκές, κινεζικές, αυστραλιανές και ιαπωνικές τράπεζας μείωσαν τις επενδύσεις τους στους υδρογονάνθρακες και στράφηκαν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι περισσότερο αποδεκτές από την κοινή γνώμη για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Στον τομέα αυτό πρωτοστάτησαν διεθνείς τράπεζες όπως οι HSBC, BNP Paribas, ING και BBVA.
 
Στο Λονδίνο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου  της περιοχής Bowland της Αγγλίας είναι τουλάχιστον πέντε φορές πιο πυκνά από τα καλύτερα αμερικανικά και σε αρκετή ποσότητα για να υποκαταστήσουν τις ούτως ή άλλως ήδη στεγνές πετρελαιοπηγές  της Βόρειας Θάλασσας. Επίσης αναφέρουν ότι τα πάρκα ανεμογεννητριών στις θαλάσσιες περιοχές της Αγγλίας και της Σκωτίας είναι παγκοσμίως ανταγωνιστικά. Η Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία εκτιμά ότι τα αποθέματα αερίου του Bowland ανέρχονται σε 1.300 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
 
Σύμφωνα με δήλωση  του καθηγητή Alan Riley του Atlantic Council στην εφημερίδα Daily Telegraph, η Βρετανία μπορεί όχι μόνο να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη, αλλά και να εξάγει ενέργεια στο εξωτερικό, όπως έκανε μέχρι το 2003. Σήμερα η χώρα εξαρτάται από το ρωσικό αέριο και ήδη άρχισε να αγοράζει LNG από τις εγκαταστάσεις Yamal της Σιβηρίας.
 
Απέναντι στην Ευρώπη,  η Ολλανδία ετοιμάζεται να κατασκευάσει σύντομα το πρώτο θαλάσσιο πάρκο ανεμογεννητριών χωρίς κρατικές επιδοτήσεις,  22 χιλιόμετρα από τις ακτές της. Το πάρκο αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως το 2023 με 90 τουρμπίνες και παραγωγή ενέργειας  750MW, για την κάλυψη των αναγκών 2 εκατ. νοικοκυριών. Κάτι ανάλογο, χωρίς κρατικές επιδοτήσεις, ετοιμάζει και η Βρετανία στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.
 
ΠΗΓΗ: energypress.gr
Πίσω στην αρχή της σελίδας