Σύμβουλος της Gazprom για τον Nord Stream 2 ο Αυστριακός πρώην ΥΠΟΙΚ

  29/03/2018 10:49
Σύμβουλος της Gazprom για τον Nord Stream 2 ο Αυστριακός πρώην ΥΠΟΙΚ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, στο διάστημα 1η Σεπτεμβρίου 2014 έως 18η Δεκεμβρίου 2017, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, του --συγκυβερνώντος τότε με τους Σοσιαλδημοκράτες-- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχε δημοσιεύσει νωρίτερα η αυστριακή εφημερίδα Oberoesterreichische Nachricthen, ότι υπέγραψε συμβόλαιο με τον ρωσικό ενεργειακό όμιλο Gazprom, ως σύμβουλός του για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2.

Παρατηρητές στη Βιέννη κάνουν σήμερα λόγο για "κάποια εκρηκτικότητα" στην υπόθεση ανάληψης του ρόλου συμβούλου για την κατασκευή του αγωγού, στη χρηματοδότηση του οποίου συμμετέχει η αυστριακή ημικρατική εταιρεία πετρελαιοειδών OMV.

Οι ίδιοι παραπέμπουν και στο γεγονός πως ο τότε υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ ως εκπρόσωπος της Αυστριακής Δημοκρατίας, του κυρίου μετόχου της OMV, είχε διορίσει τον νυν γενικό διευθυντή της εταιρείας Ράινερ Ζέελε, με τον οποίο είχαν πραγματοποιήσει από κοινού επισκέψεις στη Ρωσία, κάτι που φέρεται να είχε ήδη τότε σχολιαστεί αρνητικά.

Ο νέος αγωγός, ο οποίος πρόκειται να κατασκευαστεί από τη Ρωσία προς τη Γερμανία μέχρι το τέλος του 2019, παράλληλα με έναν ήδη υπάρχοντα αγωγό, αλλά που στην κατασκευή του φέρεται να αντιδρούν έντονα η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, έχει, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της OMV Ράινερ Ζέελε, μία "υψηλή στρατηγική σημασία".

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ είχε ανακοινώσει παραμονές του σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων τον περασμένο Δεκέμβριο, την απόφασή του να μην συμμετάσχει σε αυτόν και να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική.

Η απόφαση φέρεται να αναμενόταν, μετά και την ανακοίνωση νωρίτερα, από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι αυτό δεν προτίθετο να καλύψει τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, για την οποία ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ εμφανιζόταν ως ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη διαδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Αποσύρομαι πλήρως από την πολιτική, και έπειτα από ένα διάστημα για ηρεμία, θα αφοσιωθώ σε άλλα καθήκοντα", είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο απερχόμενος τότε υπουργός Οικονομικών, κάνοντας έναν σύντομο θετικό απολογισμό της θητείας του ως επικεφαλής στο υπουργείο.

Εξάλλου, όπως είχε επισημάνει ο ίδιος, δεν επρόκειτο να αποδεχθεί κάποια από τις άλλες θέσεις, για τις οποίες είχαν υπάρξει αναφορές στα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, όπως εκείνη του διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, η άλλα αξιώματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Πίσω στην αρχή της σελίδας