Η Βρετανία κατηγορεί τη Μόσχα ότι ετοιμάζει επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της

  26/01/2018 10:52
Η Βρετανία κατηγορεί τη Μόσχα ότι ετοιμάζει επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατασκοπεύει στρατηγικές υποδομές της χώρας του με σκοπό να προετοιμάσει ενέργειες με σκοπό να προκαλέσει «απόλυτο χάος» και «χιλιάδες επί χιλιάδων θανάτων».

Ο υπουργός χρησιμοποίησε ασυνήθιστα κινδυνολογικό τόνο για αξιωματούχο αυτού του επιπέδου, την ώρα που αρχίζει μια νέα περίοδος αξιολόγησης των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο Γουίλιαμσον πιέζει το τρέχον διάστημα για να εξασφαλίσει υψηλότερες πιστώσεις για τον προϋπολογισμό των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων.

Σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η Ρωσία επιδίδεται σε κατασκοπεία όσον αφορά τα δίκτυα ηλεκτροδότησης που συνδέουν τη Μεγάλη Βρετανία με την Ευρώπη και ότι αναζητεί τρόπο να προκαλέσει «πανικό» ή να επιτεθεί στη χώρα του.

«Ερευνούν και μελετούν το ‘πώς θα προκαλέσουμε πολύ μεγάλο κακό στη Μεγάλη Βρετανία’», ανέφερε, «πλήττοντας την οικονομία μας, καταστρέφοντας υποδομές, προκαλώντας χιλιάδες επί χιλιάδων νεκρών, βρίσκοντας κάποιο στοιχείο που θα προκαλέσει απόλυτο χάος στη χώρα».

Για τον Γουίλιαμσον, η Ρωσία σκοπεύει να ενεργήσει κατά τρόπο που «οποιαδήποτε άλλη χώρα θα θεωρούσε απολύτως απαράδεκτο».

«Γιατί συνεχίζουν να φωτογραφίζουν και να παρατηρούν τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς μας; Γιατί παρατηρούν τις διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρισμού (από και προς) τη χώρα μας; Παρατηρούν αυτά τα σημεία διότι θεωρούν ότι τους δίνουν έναν τρόπο να επιτεθούν στη Μεγάλη Βρετανία», υποστήριξε ο βρετανός υπουργός Άμυνας.

Το Λονδίνο ανεβάζει συνεχώς τον τόνο έναντι της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μίλησε το Νοέμβριο περί «εχθρικών» ενεργειών της Μόσχας. Ο Κίραν Μάρτιν, επικεφαλής του Βρετανικού Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας (NCSC) τόνισε ότι οι δραστηριότητες της Μόσχα αποτελούν «ξεκάθαρα μια αιτία ανησυχίας» και έκανε λόγο ιδίως για ρωσικές «επιθέσεις» εναντίον «των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, των τηλεπικοινωνιών και του τομέα της ενέργειας».

 

ΠΗΓΗ: energia.gr

Πίσω στην αρχή της σελίδας