Αποθήκευση ενέργειας με τεράστιο πιστόνι σχεδιάζει γερμανική εταιρεία

  22/01/2018 10:07
Αποθήκευση ενέργειας με τεράστιο πιστόνι σχεδιάζει γερμανική εταιρεία

Η γερμανική εταιρεία Heindl Energy προκρίνει ένα νέο τρόπο αποθήκευσης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, ο οποίος δεν απαιτεί την εγκατάσταση σε βουνά και τη χρήση αντλησιοταμίευσης.

Η κεντρική ιδέα ακούει στο όνομα "βαρυτική αποθήκευση" και έχει να κάνει με τη χρήση ενός τεράστιου πιστονιού από πέτρα, διαμέτρου τουλάχιστον εκατό μέτρων, το οποίο βρίσκεται μέσα σε δεξαμενή νερού. Το πιστόνι αυτό σηκώνεται με τη βοήθεια αντλιών όταν υπάρχει ενεργειακό πλεόνασμα και στη συνέχεια αφήνεται να πέσει όταν χρειάζεται να προσφέρει ενέργεια η μονάδα στο δίκτυο.

Η χωρητικότητα μιας τέτοιας μονάδας μπορεί να φτάσει τις 8 γιγαβατώρες αν η διάμετρος είναι 250 μέτρα, όπως υποστηρίζει η Heindl, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι η ισχύς ενισχύεται στην τέταρτη δύναμη για κάθε αύξηση της ακτίνας του πιστονιού κατά μια μονάδα. Αντιθέτως, το κόστος κατασκευής αυξάνεται μόνο κατά το τετράγωνο της αύξησης της ακτίνας, άρα η όλη ιδέα έχει νόημα, τουλάχιστον στη θεωρία.

Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε επαφές για να κατασκευάσει πιλοτικό έργο με διάμετρο 20 μέτρων στη Σαουδική Αραβία, ώστε στη συνέχεια να κατασκευάσει μεγαλύτερες μονάδες.

Learn more about how a Gravity Storage will be operated as a daily storage system from Heindl Energy GmbH on Vimeo.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας