Καθυστερεί η IPO της Saudi Aramco

  19/06/2017 12:01
Καθυστερεί η IPO της Saudi Aramco

Επιβραδύνεται η πορεία προς τη μεγαλύτερη IPO στον κόσμο που έχει προγραμματιστεί για το 2018, καθώς, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση τις οποίες επικαλείται η Wall Street Journal, υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και τα στελέχη της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας της χώρας, για το πού πρέπει να γίνει η αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco.
 
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, τα στελέχη της Saudi Aramco ασκούν πιέσεις στο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο London Stock Exchange.
 
Όπως υποστηρίζουν, μια αρχική δημόσια προσφορά στις ΗΠΑ θα εξέθετε την εταιρία σε μεγαλύτερους νομικούς κινδύνους, περιλαμβανομένων πιθανών ομαδικών αγωγών από μετόχους, τόνισαν οι πηγές.
 
Αντιθέτως, η βασιλική οικογένεια προκρίνει την επιλογή εγγραφής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι λόγοι που τους ωθούν σε αυτή την επιλογή είναι αφενός οι μακροχρόνιοι πολιτικοί δεσμοί της Σαουδ. Αραβίας με τις ΗΠΑ και αφετέρου ότι η αμερικανική αγορά αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη δεξαμενή κεφαλαίου στον κόσμο.
 
Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, ο οποίος ηγείται της IPO,  τάσσεται υπέρ της επιλογής μιας δημόσιας εγγραφής στην Νέα Υόρκη, σε συνδυασμό με την είσοδο στο χρηματιστήριο Tadawul της Σαουδικής Αραβίας.
 
Το σκεπτικό με το οποίο επιχειρηματολογεί υπέρ αυτής της επιλογής, έχει να κάνει με την προσπάθεια που καταβάλλεται για την αναδιάρθρωση και διαφοροποίηση της σαουδαραβικής οικονομίας.
 
Πηγή: energypress.gr
  
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας