Οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν σιωπηλές σε παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ

  06/06/2018 07:19
Οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν σιωπηλές σε παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ

Δεν θα μείνουν οι σιωπηλές οι ΗΠΑ σε παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γουές Μίτσελ.

Το μήνυμα ότι τυχόν παρενόχληση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία δεν είναι κάτι που οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν να περάσει απαρατήρητο, έστειλε προς την Άγκυρα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, μιλώντας στην δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον, Heritage Foundation

«Ήμασταν ξεκάθαροι στο μήνυμά μας προς Τούρκους επισήμους ότι η παρενόχληση πλωτών γεωτρυπάνων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο και για το οποίο δεν θα μιλήσουμε», είπε  ο κ. Μίτσελ, που στην ομιλία του υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο

Αναφερόμενος στην Κύπρο σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να οικοδομήσουν μία ισχυρότερη σχέση, ιδίως στους τομείς της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας.

«Υπάρχουν πολλά που κάνουμε, για παράδειγμα για την ρωσική παραπληροφόρηση», ενώ χαρακτήρισε πολύ γνωστό θέμα τα ρωσικά χρήματα στην Κύπρο.
 
Αναλύοντας περαιτέρω την αμερικανική προσέγγιση για την Κύπρο, είπε πως οι ΗΠΑ εργάζονται μαζί της ως ευπαθή χώρα η οποία χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από τη Δύση, ενώ συνεχίζει τη διαδικασία προς μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία.

«Μία πτυχή αυτού είναι οικοδομώντας μέσω της προϋπάρχουσας βάσης της πολύ ισχυρής συνεργασίας αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με την Κύπρο», πρόσθεσε.
 
Παράλληλα, προανήγγειλε επιστροφή των Αμερικανών με εμπλοκή στο Κυπριακό το Φθινόπωρο.
 
«Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε ειδικά για την Κύπρο είναι να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στη διαδικασία προς μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτό παραμένει προτεραιότητα. Είμαστε πολύ ενεργά εμπλεκόμενοι και θα επιστρέψουμε το φθινόπωρο».
 
Για την Τουρκία, ο Αμερικανός επίσημος είπε πως οι ΗΠΑ εργάζονται αποφασιστικά για να σταθεροποιήσουν τη σχέση τους και να κρατήσουν τη χώρα σε δυτική τροχιά

«Μια μεγάλη παραβίαση αυτής της σχέσης θα προκαλέσει καταστροφή πολλών γενεών στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Σε μακροπρόθεσμη βάση, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή με βάρος να αντισταθμίσει το Ιράν. Είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ με νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων πολλών που μοιραζόμαστε και πρέπει να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστούν».

Χαρακτήρισε επίσης κρίσιμο το ρόλο της στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και στο μεταναστευτικό και έναν εταίρο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Πίσω στην αρχή της σελίδας