Επαναβεβαίωση ψήφου εμπιστοσύνης της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ  

  25/04/2018 12:45
Επαναβεβαίωση ψήφου εμπιστοσύνης της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ   

Επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης της ΕΝΙ στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη συνιστούν οι δηλώσεις στις οποίες προέβη έπειτα από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι.  
 
Ο κ. Ντεσκάλτζι κατέστησε σαφές πως η ΕΝΙ δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με χαρακτηριστική την απάντησή του στο ερώτημα τι θα κάνει η εταιρεία με τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, δεδομένης της πρόσφατης παρεμπόδισης του πλωτού γεωτρύπανου της Saipem 12000 από τουρκικά πολεμικά πλοία να εισέλθει στον στόχο για να πραγματοποιήσει την προγραμματιζόμενη γεώτρηση.  
 
«Θα δοκιμάσουμε ξανά και ξανά μέχρι κάποιος να κουραστεί», είπε χαρακτηριστικά.
 
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η ΕΝΙ αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κύπρου, επισημαίνοντας πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν «οι δραστηριότητες της εταιρείας, που ανέλαβε είτε μόνη της είτε με κοινοπραξίες στις οποίες μετέχει στην κυπριακή ΑΟΖ. Θεωρούμε ότι έγινε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση».
 
Ερωτηθείς αν η ΕΝΙ παραμένει δεσμευμένη με τις γεωτρήσεις που έχει αναλάβει, ο κ. Υπουργός είπε ότι η εταιρεία «είναι αδειοδοτημένη για το τεμάχιο 3, όπως είναι αδειοδοτημένη και για όλα τα υπόλοιπα. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μας εταίρους στην κυπριακή ΑΟΖ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δείτε τα τεμάχια που κατέχουν.
 
Είναι σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, λόγω των δραστηριοτήτων τους και στην Αίγυπτο, αλλά και στον Λίβανο πολύ σύντομα και σίγουρα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα, και εκείνοι αλλά και εμείς».
Ερωτηθείς για την επόμενη γεώτρηση της ΕΝΙ, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είναι θέματα που συζητήσαμε και θα συζητήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα».
 
Σε ερώτηση  πότε θα υπάρξει τελική εικόνα για το «Καλυψώ», ο κ. Υπουργός είπε ότι «η εταιρεία κάνει τις δικές της αναλύσεις, το ίδιο και εμείς με τους ανεξάρτητους συμβούλους μας για να έχουμε και οι δύο εικόνα. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα», ενώ σε άλλη ερώτηση είπε πως «φαίνεται ότι θα χρειαστεί επιβεβαιωτική γεώτρηση».
 
Πρόσθεσε ότι «τώρα υπάρχουν αρχικές εκτιμήσεις, η γεώτρηση ήταν επιτυχημένη, αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλες για να έχουμε ακριβή συμπεράσματα».  
 
Σε ερώτηση για τη μετάβασή του στην Αίγυπτο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «υπάρχει συνεχής συζήτηση με τους συναδέλφους στην Αίγυπτο για το θέμα του αγωγού το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα σχόλια της σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ναι θα έχω κάποιες συναντήσεις, δεν έχει όμως καθοριστεί ημερομηνία. Θα ανακοινωθεί αργότερα».
 
Ερωτηθείς αν πρόκειται για το τελικό στάδιο και για αυτό μεταβαίνει εκεί, είπε «και για αυτό, αλλά και για άλλα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε με τον ομόλογο μου».
 
Σε ερώτηση για τη γεώτρηση που προγραμματίζει η ExxonMobil, ο κ. Υπουργός είπε ότι «οι διαδικασίες προχωρούν όπως έχουν καθοριστεί»,  προσθέτοντας ότι η γεώτρηση τοποθετείται για το δεύτερο εξάμηνο του 2018
 
Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με τη Noble για την παραγωγή του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ο κ. Υπουργός είπε ότι «για το κοίτασμα αυτό γίνονται πολλές συζητήσεις σε πολλά επίπεδα για την εμπορική του εκμετάλλευση».
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας