Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις

  29/12/2017 08:45
Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις

Η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως απάντηση στις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την εφημερίδα "Μιλλιέτ".

Η Μιλλιέτ με τίτλο “Ξεσπά φουρτούνα στην Κύπρο” σχολιάζει ότι για άλλη μια φορά τα αποθέματα φυσικού αερίου έφεραν αντιμέτωπες την ε/κ και την τουρκική πλευρά και γράφει ότι οι εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έκαναν την Τουρκία να κινηθεί και να στείλει το Μπαρμπαρός στην περιοχή. 

Την ίδια στιγμή το γεωτρύπανο Deepsea Metro II, το οποίο αγόρασε η Τουρκία για ερευνητικές γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται στο Αιγαίο με κατεύθυνση την Κωνσταντινούπολη.

Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν το γεωτρύπανο να βρίσκεται στα ανοικτά της Εύβοιας με βόρεια πορεία προς την Κωνσταντινούπολη.

Και όλα αυτά ενώ το γεωτρύπανο της Eni Saipem 12000 έχει ήδη πάρει θέση στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ για να αρχίσει δουλειά την παραμονή ή την πρωτοχρονιά στον στόχο "Καλυψώ".

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να αποστέλλει και το δικό της γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα για γεώτρηση κοντά στο Saipem 12000, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε στο κρατικό κανάλι ότι οι τουρκικές προκλήσεις είναι αναμενόμενες και εκτιμάται ότι αυτές θα εντείνονται.

Έκανε μάλιστα λόγο για πολλές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει μελλοντικά η Κυπριακή Δημοκρατία τόσο σ' ότι αφορά τις τουρκικές έρευνες όσο και σε περίπτωση που εντοπιστούν κοιτάσματα και πιο συγκεκριμένα για το πως αυτά θα αξιοποιηθούν.

Πηγή: Energy News, ΚΥΠΕ

Πίσω στην αρχή της σελίδας