Νετανιάχου: Ορατή πιθανότητα ο East Med

  19/06/2017 08:30
Νετανιάχου: Ορατή πιθανότητα ο East Med

Ο East Med είναι μια ορατή πιθανότητα, δηλώνει ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, που θεωρεί ότι τα ενεργειακά αποθέματα σε Ισραήλ, Κύπρο και νότια της Κρήτης μπορεί να στηρίξουν εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
 
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» και τον Αλέξη Παπαχελά, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, είπε ότι «συζητούμε κάτι που εφόσον πραγματοποιηθεί, θα έχει τεράστιες προοπτικές και αυτό είναι ο ανατολικός αγωγός της Μεσογείου». Σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου, το Ισραήλ έχει σημαντικά ενεργειακά αποθέματα αποδεδειγμένα, αποδεδειγμένα μικρότερα αλλά σημαντικά αποθέματα έχει η Κύπρος, ενώ πιθανώς τέτοια να υπάρχουν και κάτω από τις ακτές της Κρήτης. Επομένως, είπε, μιλάμε για μεγάλα αποθέματα που μπορούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή αγορά. «Εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα κοστίσει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες πολύ λιγότερο να κατασκευαστεί ένας αγωγός παρά να φτιάξουν έναν για κάθε πεδίο. Αυτό προφανώς ακούγεται λογικό».
 
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός πιστεύει ότι υπάρχει αρκετό αέριο για να υποστηριχθούν πολλαπλοί αγωγοί. Για το East Med ανέφερε ότι ενώ εθεωρείτο αδύνατος πριν ενάμιση χρόνο τώρα η ελληνοϊταλική εταιρεία που έκανε την αρχική έρευνα, επέστρεψε και είπε ότι είναι εφικτός και εφαρμόσιμος, γι’ αυτό και θα το ελέγξουν ακόμη πιο προσεκτικά και «εάν είναι εντάξει, θα το ξεκινήσουμε».
 
Κληθείς να πει εάν ανησυχεί για τυχόν ένταση στην περιοχή όταν προχωρήσει η εξόρυξη στην Κύπρο οπόταν η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα αντιδράσει, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός απάντησε ότι πάντα ελπίζει πως «τα θέματα θα επιλυθούν ειρηνικά». Στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι το Κυπριακό θα λυθεί, πρέπει να επιλυθεί, ο κ. Νετανιάχου απάντησε ότι έχουν περάσει 44 χρόνια. «Εάν μπορέσουν να το ξεκινήσουν και να το ολοκληρώσουν τους επόμενους 4 μήνες, θα είμαστε ευτυχείς, πιστέψτε με».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πίσω στην αρχή της σελίδας