Διαιρεμένη η ΕΕ σχετικά με το Nord Stream 2

  15/06/2017 11:02
Διαιρεμένη η ΕΕ σχετικά με το Nord Stream 2

Πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Κομισιόν-Ρωσίας για τον αγωγό Nord Stream 2 έδωσε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος, Μάρος Σέφκοβιτς.
 
Ο ίδιος ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με το Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, αλλά και την Ουκρανή ομόλογό του, Ναταλία Μποίκο. Όπως εξήγησε, το προσχέδιο εξουσιοδότησης των κρατών-μελών προς την Κομισιόν θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί αρχικά στις 26 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν οι επαφές με τη Ρωσία στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου.
 
Πάντως, η Ε.Ε. παραμένει εξαιρετικά διαιρεμένη σε ότι έχει να κάνει με το Nord Stream 2, καθώς κράτη όπως η Πολωνία θεωρούν ότι η εξουσιοδότηση και οι όροι της δεν επαρκούν για να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους απέναντι στη Gazprom. Από την άλλη, οι βόρειες χώρες επιθυμούν την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος περνά μέσα από τις ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Δανίας για να καταλήξει στη Γερμανία.
 
Από την πλευρά του, ο Σέφκοβιτς δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση με τους Γερμανούς και τους Πολωνούς. Πρόσθεσε ότι η υλοποίηση του αγωγού θα μπορούσε να έχει συνέπειες για ολόκληρο το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου. «Έχει τα φόντα να λειτουργήσει αρνητικά για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και να έχει καταστροφική επίδραση για την Ουκρανία», σημείωσε.
 
Όπως είναι φυσικό, η έλευση του Nord Stream 2 θα αντικαστήσει τις ρωσικές εξαγωγές μέσω της Ουκρανίας και αρκετών ακόμα ευρωπαϊκών κρατών, στερώντας τους τα τέλη μετακόμισης.
 
«Είναι λοιπόν, φανερό ότι συμπεριλάβαμε στην εξουσιοδότηση τη σημασία αντισταθμιστικών μέτρων ώστε να περιοριστούν η να μηδενιστούν οι επιδράσεις για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», τόνισε ο Σέφκοβιτς. Στο κείμενο γίνεται λόγος για βιώσιμη μεταφορά του αερίου μετά το 2019 μέσω διάφορων οδών, ανάμεσά τους και η Ουκρανία. Επίσης, γίνεται αναφορά σε περαιτέρω άνοιγμα των αγορών του πρώην ανατολικού μπλοκ, καθώς η Gazprom παρεμποδίζει την κατασκευή διασυνδετήριων αγωγών, όπως του Ρουμανία-Σερβία, όπως αναφέρει το Euractiv.
 
Τέλος, οι διαπραγματεύσεις για το Nord Stream 2 αναμένεται να έχουν επιδράσεις και για την τύχη του Turkish Stream. Ο Σέφκοβιτς αποκάλυψε ότι συζήτησε με το Νόβακ και για τα σχέδια της Gazprom στη Νότια Ευρώπη, τα οποία «η Ε.Ε. έμαθε από τον Τύπο», αλλά έλαβε μόνο στοιχειώδεις πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω στη συνάντηση της Κομισιόν με τα κράτη-μέλη στα τέλη Αυγούστου. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι αν γίνει δεκτός ο Nord Stream 2, τότε θα αποτελέσει προηγούμενο για πιθανή επέκταση του Turkish Stream προς τη Βουλγαρία.
 
Πηγή: energypress.gr
  
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας