Ατούν: Έρχεται πλατφόρμα γεωτρήσεων από Τουρκία

  14/06/2017 13:05
Ατούν: Έρχεται πλατφόρμα γεωτρήσεων από Τουρκία

Πριν το τέλος του 2017 θα έρθει η πλατφόρμα γεωτρήσεων (της Τουρκίας) και θα αρχίσει να λειτουργεί, δήλωσε ο «υπουργός οικονομικών και ενέργειας», Σουνάτ Ατούν λέγοντας ότι όσον αφορά την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που θα εξευρεθούν, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους το 2011,το ψευδοκράτος θα πάρει το 50% του κέρδους, ενώ θα εξαιρεθεί από τυχόν ζημιά.
 
Σε δηλώσεις του στην Κίπρις ποστασί, μετά την πρόσφατη επίσκεψη – έκπληξη του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο πλοίο Μπαρμπαρός – όπως επισημαίνει η εφημερίδα - ο κ. Ατούν ανέφερε επίσης ότι «συμφωνήθηκε όλες οι σεισμικές έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Ιουλίου και μέχρι το τέλος 2017 θα έρθει η πλατφόρμα γεωτρήσεων να ξεκινήσει εργασία στο μέρος που θα κριθεί κατάλληλο». Θα γίνουν έρευνες και στην περιοχή μεταξύ Μόρφου και Αντάλειας, πρόσθεσε.
 
«Αναμφίβολα υπάρχει ένας ξεκάθαρος δικός μας εταίρος και αυτός είναι η Τουρκία». Ο κ. Ατούν συμπλήρωσε ότι η συμφωνία για διαμοιρασμό κατά 50% του κέρδους και «διαφυλάσσει τα συμφέροντά μας» και χαρακτήρισε σπάνια μια τέτοια συμφωνία που δεν διαμοιράζεται και τη ζημιά με την «φιλοξενούμενη χώρα». Όταν ήρθε ο Αλμπαϊράκ, ανέφερε, συζήτησαν το θέμα και είδε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, το ίδιο κι αυτοί (οι Τ/κ).
 
Τον Απρίλιο του 2012 στη γεώτρηση που έγινε κοντά στο χωριό Σύγκραση, ανέφερε ο Σουνάτ Ατούν, υπήρξε μια πολύ σοβαρή ένδειξη για ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή και στο υλικό που εντοπίσθηκε δόθηκε το όνομα «εξαιρετική πηγή». Πρόσθεσε δε ότι παρά το ότι η «νότια Κύπρος» προέβη σε συμφωνίες με 5-6 διαφορετικές εταιρείες από 3-4 χώρες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο «διακυβέρνησης» ΡΤΚ – ΔΚ στα κατεχόμενα σε αυτό το θέμα δεν δόθηκε σημασία και ακολουθήθηκε μια πολιτική χωρίς όραμα, όπως ανέφερε ο νυν «υπουργός ενέργειας».
 
Κατά τον Σουνάτ Ατούν η συμφωνία του 2011 Τουρκίας – ψευδοκράτους για έρευνες και γεωτρήσεις σε ξηρά και θάλασσα είναι πολύ σημαντική και εκτός από την γεώτρηση στη Σύγκραση υπενθύμισε ότι το Πίρι Ρέις διεξήγαγε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και το 2014 στη ξηρά, στην περιοχή της Μόρφου, είχε προγραμματιστεί άλλη μια γεώτρηση. Αλλά η «κυβέρνηση» (ΡΤΚ – ΔΚ) το 2014-2015 δεν στήριξε καθόλου αυτό το θέμα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πίσω στην αρχή της σελίδας