H χρήση υδρογόνου ως μορφή ενέργειας στο επίκεντρο

  19/09/2018 08:10
 H χρήση υδρογόνου ως μορφή ενέργειας στο επίκεντρο

H χρήση υδρογόνου ως μελλοντική ενεργειακή μορφή ήταν ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της άτυπης συνάντησης των υπουργών ενέργειας της ΕΕ, υπό την αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου. Η ίδια η Προεδρία πρότεινε μια Πρωτοβουλία για το Υδρογόνο, την οποία πολλά κράτη μέλη ενέκριναν και υπέγραψαν και δεσμεύονται να συνεχίσουν την έρευνα και τις επενδύσεις στην παραγωγή και χρήση του υδρογόνου ως τεχνολογία μελλοντικής προσανατολισμού. 

 Η άτυπη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Λιντς, όπου μας πληροφορεί η Προεδρία, σήμερα κατασκευάζεται μία από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Υπουργό Ενέργειας Elisabeth Köstinger, το ανανεώσιμο υδρογόνο θα μπορούσε στο μέλλον να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, το οποίο αποτελεί μόνο μια μελλοντική τεχνολογία για την αποθήκευση ενέργειας, αλλά η χρήση του ως καυσίμου για οχήματα θα συνέβαλε επίσης στη μείωση του ρόλου των πηγών ενέργειας από ορυκτές πηγές στην κινητικότητα. "Με την πρωτοβουλία υδρογόνου θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα για το ανανεώσιμο υδρογόνο και μια πανευρωπαϊκή συνεργασία", δήλωσε η Elisabeth Köstinger.

"Προκειμένου να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια του 2030, οι μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να ενισχυθούν και να ενσωματωθούν καλύτερα", τόνισε η Elisabeth Köstinger. "Μια μεγάλη πρόκληση είναι επίσης να χρησιμοποιούμε την ανανεώσιμη ενέργεια σε εκείνες τις στιγμές που ο ήλιος δεν λάμπει, η στάθμη του νερού είναι χαμηλή ή ο άνεμος δεν φυσάει. Ως εκ τούτου, οι λύσεις αποθήκευσης ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την αποθεματοποίηση ενέργειας και την αποθήκευσή της σε περίπτωση υπερπαραγωγής", σημείωσε.

Από την πλευρά του  Επίτροπος  Miguel Arias Cañete εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης: "Το πράσινο υδρογόνο προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ευρωπαϊκή οικονομία".

Ένα άλλο σημείο εστίασης στις συζητήσεις των υπουργών ενέργειας ήταν η προβλεπόμενη πρόοδος με τη δέσμη για την καθαρή ενέργεια. "Η σύναψη αυτής της δέσμης είναι μια κεντρική προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής της Προεδρίας μας", τόνισε η Elisabeth Köstinger. "Η βουλγαρική Προεδρία πραγματοποίησε αξιοσημείωτη πρόοδο, συνάπτοντας τρεις φακέλους για την ανανεώσιμη ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση και τη διακυβέρνηση. Αυτό μας επέτρεψε να σημειώσουμε περεταίρω πρόοδο και είμαι βέβαιη ότι θα επιτύχουμε την πλήρη ολοκλήρωση αυτού του ιστορικού πακέτου", δήλωσε η Υπουργός.

Ο Επίτροπος Cañete εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του όσον αφορά τη δέσμη μέτρων για την καθαρή ενέργεια: "Οι σημερινές ανταλλαγές επέτρεψαν να διευκρινιστούν περαιτέρω οι θέσεις. Εξακολουθώ να είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και επομένως υπό την αυστριακή προεδρία".

Όσον αφορά τη συζήτηση σχετικά με τους μηχανισμούς χωρητικότητας, η Elisabeth Köstinger δήλωσε ότι "πολλά κράτη μέλη έχουν εισαγάγει διαφορετικά είδη μηχανισμών τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουμε επίσης την πολιτική ευαισθησία του θέματος, ιδίως όσον αφορά την προστασία του κλίματος, σε αυτόν τον τομέα, οι απόψεις των κρατών μελών ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και ο στόχος μας ως χώρας που ασκεί την προεδρία είναι να βρούμε βιώσιμες προτάσεις και συμβιβασμούς που προσφέρουν, αφενός, ένα ασφαλές νομικό πλαίσιο και, αφετέρου, την υψηλότερη δυνατή προσφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις προστασίας του κλίματος". Η Elisabeth Köstinger τόνισε ιδιαίτερα τον ρόλο της Προεδρίας ως μεσολαβητή μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Πίσω στην αρχή της σελίδας