Ενημερωτική εκστρατεία για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης

  06/06/2018 09:30
Ενημερωτική εκστρατεία για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης

Από 1η Ιουλίου και στην Κύπρο, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης θα χρεώνονται προς 5 σεντς έκαστη.  Το μέτρο αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες ώστε να ξεκινήσουν να αλλάζουν τις συνήθειες τους.
 
Την έναρξη της καμπάνιας θα κηρύξουν ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Ιερόθεος Παπαδόπουλος σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη την Πέμπτη 7 Ιουνίου, ώρα 11 το πρωί, στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου.
 
Στο πλαίσιο της καμπάνιας αυτής, την Παρασκευή  8 Ιουνίου η Αντιπροσωπεία και ο Δήμος Στροβόλου διοργανώνουν ανοιχτό διάλογο με πολίτες και ενδιαφερόμενους φορείς με τίτλο: "Κλείνοντας τον κύκλο των πλαστικών."
 
Δήλωση Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο
«Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου, θα μοιράσει 28,500 τσάντες για ψώνια φτιαγμένες από λινάτσα (jute) σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου. Οι τσάντες αυτές, που θα διανεμηθούν από τώρα μέχρι τον Αύγουστο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Είναι μια μικρή, συμβολική κίνηση που θέλει να ενθαρρύνει τον κόσμο να αλλάξει συνήθειες και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος».

Δήλωση Δημάρχου Στροβόλου
«Ο Δήμος Στροβόλου στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής του Πολιτικής συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία μαζί με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο για τη διανομή 28,500 τσαντών. Η νέα Ευρωπαϊκή οδηγία μας υποχρεώνει στην αλλαγή συνηθειών, στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής χωρίς τις πλαστικές σακούλες. Είμαι σίγουρος ότι οι δημότες του Στροβόλου θα αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία αυτή».
 
Οι δράσεις αυτές εντάσσονται ευρύτερα στο πλαίσιο της νέας πανευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πλαστικά που εξήγγειλε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη. 70% των απορριμμάτων που σήμερα μολύνουν τις θάλασσες είναι από πλαστικό και αν δεν κάνουμε κάτι μέχρι το 2050 στους ωκεανούς θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια.
 
Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής, πριν λίγες μέρες η Επιτροπή κατέθεσε προτάσεις για τον περαιτέρω περιορισμό των πλαστικών ειδών μιας χρήσης – πέρα από τις σακούλες, οι προτάσεις καλύπτουν αντικείμενα όπως τα καλαμάκια, οι αναδευτήρες, τα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα κλπ.  Ο απώτερος στόχος είναι το 2030 να διατίθενται πλέον μόνο ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες στην αγορά της ΕΕ.
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας