Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μας πληρώνουν το ρεύμα!

  26/01/2018 10:25
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μας πληρώνουν το ρεύμα!

Το σενάριο είναι το εξής: Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζεται το βράδυ, με φθηνό νυχτερινό ρεύμα. Το πρωί που ο ιδιοκτήτης του δεν χρειάζεται όλη την αυτονομία του, το συνδέει σε μια παροχή και το δίκτυο αντλεί ρεύμα σε υψηλότερη τιμή, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Με λίγα λόγια, ο οδηγός κερδίζει χρήματα από την έξυπνη διαχείριση της ενέργειας.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα ξεκινάει το 2018 στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πληρώνονται, για να επιτρέπουν σε μια εταιρεία παροχής ενέργειας να χρησιμοποιήσει την μπαταρία του οχήματός τους.

Η Nissan και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ovo, θα προσφέρουν την υπηρεσία "οχήματος-δικτύου " στους αγοραστές του νέου Leaf. Μετά την εγκατάσταση ενός ειδικού φορτιστή στο σπίτι του πελάτη, ο προμηθευτής θα αναλάβει τη διαχείριση της μπαταρίας του αυτοκινήτου, με τους ιδιοκτήτες να είναι σε θέση να καθορίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο φόρτισης που χρειάζονται για οδήγηση την επόμενη μέρα. Η Ovo θα μεταφέρει αυτόματα το ηλεκτρικό ρεύμα από την μπαταρία και θα το διαθέτει σε ώρες αιχμής, με κόστος μεγαλύτερο κατά τέσσερις φορές αυτού με το οποίο φορτίζουν οι μπαταρίες του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ovo, Στέφαν Φιτζπάτρικ, η εξοικονόμηση θα καλύπτει το ετήσιο κόστος των 350-400 λιρών που απαιτεί η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Δηλαδή το ετήσιο κόστος της ενέργειας για τον κάτοχο του Nissan Leaf θα είναι μηδενικό.

Ανάλογα προγράμματα ξεκινούν φέτος και στην Ιαπωνία, ενώ η ευρωπαϊκή ένωση επιδοτεί αντίστοιχες πρακτικές «έξυπνων» συστημάτων φόρτισης. Το βέβαιο είναι ότι σταδιακά τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς θα αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός τους, θα ενσωματωθούν στα δίκτυα καθώς οι εκατοντάδες χιλιάδες συστοιχίες μπαταριών που θα διαθέτουν, θα μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό μέσο σταθεροποίησης της διαχείρισης ρεύματος, ειδικά σε δίκτυα που βασίζονται σε ασταθείς ανανεώσιμες πηγές όπως είναι η αιολική και η ηλιακή.

ΠΗΓΗ: insider.gr


 

Πίσω στην αρχή της σελίδας