Ξεκινά η υλοποίηση του Σχεδίου για το Δασικό Πάρκο Ακάμα

  12/01/2018 10:01
Ξεκινά η υλοποίηση του Σχεδίου για το Δασικό Πάρκο Ακάμα

Με την παρουσίαση του σχεδίου για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα ξεκινά η υλοποίηση ενός ονείρου τριακονταετίας, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.


 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, το «Σχέδιο για τη διαχείριση, ανάπτυξη και αξιοποίηση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα» παρουσιάστηκε σήμερα σε σύσκεψη στο Υπουργείο και μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι «προσδοκούμε ότι με την κατασκευή του πάρκου θα προστατέψουμε αποτελεσματικά τη φύση και τη βιοποικιλότητα της περιοχής, θα αναδείξουμε το κάλλος της περιοχής Ακάμα, θα προσελκύσουμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και θα συνδράμουμε αποφασιστικά στην αναζωογόνηση και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής Ακάμα αλλά και ολόκληρου του διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς».

Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα αφορά έκταση 77 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνει όλη την κρατική γη (δασική και άλλη), ενώ μέτρα προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος λαμβάνονται για όλη την περιοχή NATURA, που περιλαμβάνει τόσο κρατική όσο και ιδιωτική περιουσία.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως το πάρκο θα διαχειρίζονται από κοινού το Τμήμα Δασών και οι κοινότητες της περιοχής επισημαίνοντας ότι από τα έσοδα που θα προέρχονται από τις δραστηριότητες που θα επιτραπούν εντός του πάρκου θα επωφελούνται σημαντικά οι κοινότητες ενώ μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιείται για σκοπούς συντήρησης του πάρκου.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κουγιάλης δήλωσε ότι ο σχεδιασμός έγινε μετά από διαβούλευση με τις κοινότητες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους ιδιοκτήτες γης στη περιοχή ξεκαθαρίζοντας πως εντός του πάρκου δεν θα υπάρχει συντελεστής δόμησης. Αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικών περιουσιών ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως αυτό θα επιλυθεί με την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου για ολόκληρη τη περιοχή η ετοιμασία του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Σχέδιο θα τεθεί σε ευρεία διαβούλευση στις 19 Ιανουαρίου.
 

Χαιρετίζει η κοινότητα Ίνειας

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την έναρξη της υλοποίησης του Σχεδίου για το Δασικό Πάρκο Ακάμα , σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,  ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος .

Ο κ. Τσίβικος μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η Ίνεια είναι η καθόλη επηρεαζόμενη κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια, προσθέτοντας πως στις συναντήσεις της κοινοτικής αρχής με το Τμήμα Δασών είχαν απαιτήσει να υπάρχει μια είσοδος από την κοινότητα προς το Δάσος.

Για αυτό συνέχισε, έχει συμπεριληφθεί στα σχέδια μια είσοδος από τον  δρόμο που συνδέει την κοινότητα με τις παραλίες της Λάρας, όπου  στο μέρος θα κατασκευαστεί χώρος ξεκούρασης και αναψυχής, περιβαλλοντικό κέντρο αλλά και συγκοινωνία για την μεταφορά των επισκεπτών στο Δάσος.

Ο κοινοτάρχης Ίνειας είναι είπε μια πολύ καλή αρχή διότι- όπως εξήγησε- θα γίνεται έλεγχος των επισκεπτών του Ακάμα και θα υπάρχουν είσοδοι.
 

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Πίσω στην αρχή της σελίδας