Καθησυχάζουν οι Έλληνες επιστήμονες για τη ραδιενέργεια

  11/10/2017 15:01
Καθησυχάζουν οι Έλληνες επιστήμονες για τη ραδιενέργεια

Καθησυχαστικοί είναι οι Έλληνες ειδικοί και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τις ποσότητες ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα της χώρας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής χθες Τρίτη, το χρονικό διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου, βρέθηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες του ισοτόπου «ρουθήνιο-106 (Ru-106)» στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας και η πηγή της ραδιενέργειας είναι άγνωστη.

Οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας διαβεβαίωσαν μέσω του protothema.gr: «Είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν μιλάμε για ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μετρούσαμε και άλλα ισότοπα στον αέρα, που θα επιβεβαίωναν ένα πυρηνικό ατύχημα».

Δεν υπάρχει κίνδυνος, διαβεβαίωσε και ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και μέλος σε επιτροπές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Οι ποσότητες που έχουμε βρει στην ατμόσφαιρα είναι πολύ χαμηλές, δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τη δημόσια υγεία» διαβεβαίωσε ο κ. Σαρηγιάννης και πρόσθεσε: «Επειδή βρήκαμε μόνο ένα ισοτόπο, είναι απίθανο να έχει συμβεί πυρηνικό ατύχημα, θα είχαν βρεθεί περισσότερα ενεργά στοιχεία».

Όσον αφορά την αιτία που ανιχνεύθηκε το ισότοπο στην ελληνική ατμόσφαιρα, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ εκτίμησε ότι «είναι κάτι που διέφυγε από μια μη ενεργειακή εφαρμογή, πιθανόν ιατρική, το οποίο μπορεί να συμβεί. Για παράδειγμα πριν λίγο καιρό στη Γαλλία είχαν ανιχνεύσει ιώδιο».

Δείτε τις δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη:

Διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύουμε έδωσε και ο κ. Κώστας Ελευθεριάδης, διευθυντής ερευνών του Δημόκριτου, ο οποίος και εντόπισε το ραδιενεργό στοιχείο «ρουθίνιο 106»., μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΑ.

Δείτε τι είπε ο κ. Ελευθεριάδης:

Πηγή: protothema.gr

Πίσω στην αρχή της σελίδας