"Τετραγώνισαν τον κύκλο" για αλιευτικά αποθέματα Βαλτικής

  10/10/2017 16:02
"Τετραγώνισαν τον κύκλο" για αλιευτικά αποθέματα Βαλτικής

Σε πολιτική συμφωνία για τις αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα για το 2018, κατέληξε το Συμβούλιο των Υπουργών Αλιείας και Γεωργίας που συνεδρίασε σήμερα Τρίτη και χθες Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Μετά από μια ημερήσια διαπραγμάτευση, οι Υπουργοί συμφώνησαν σχετικά με τη μέγιστη ποσότητα ψαριών που θα αλιευθούν το επόμενο έτος από τα δέκα κύρια εμπορικά αποθέματα της Βαλτικής Θάλασσας, μια ποσότητα που ονομάζεται πλέον από το Συμβούλιο ως "Συνολικό Επιτρεπόμενο Αλίευμα" (TAC).

"Ο καθορισμός των αλιευτικών δυνατοτήτων είναι ο τετραγωνισμός του κύκλου, στην τελική συμφωνία η οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα συμβαδίζουν", δήλωσε ο Αρμόδιος Εσθονός Υπουργός Siim Kiisler, που προέδρευσε του Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής που βασίζεται στις επιστημονικές συμβουλές του ICES, προβλέπεται μείωση της αλιείας του "δυτικού μπακαλιάρου" και αύξηση των αλιευμάτων για την "κεντρική ρέγγα" (+ 20%) και την παπαλίνα (+ 1%). Για τα υπόλοιπα αποθέματα, οι υπουργοί αποφάσισαν τη μείωση της "ρέγγας της Ρίγας" (-7%), του σολομού στον Κόλπο της Φινλανδίας (-5%), του "βασικού σολομού μπαϊζίν" (-5%), του ανατολικού μπακαλιάρου (-8% (-40%), τη "δυτική ρέγγα" (-39%) και την "ευρωπαϊκή χωματίδα" (-10%).

Επιπλέον οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τη θέση που πρέπει να λάβει η ΕΕ στις ετήσιες διαβουλεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Νορβηγίας στο πλαίσιο της διμερούς αλιευτικής τους συμφωνίας και στην ετήσια συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 14-21 Νοεμβρίου 2017 στο Μαρόκο.

Η Κομισιόν ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις σημαντικότερες γεωργικές αγορές. Οι Υπουργοί συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό με την εκτίμηση της Κομισιόν ότι οι αγορές βρίσκονταν σε διαδικασία ανάκαμψης, αλλά επίσης επανέλαβαν την ανάγκη να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις μελλοντικές εξελίξεις που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με τον τερματισμό των ποσοστώσεων ζάχαρης στην ΕΕ, τις προκλήσεις των κλιματικών συνθηκών σε πολλά κράτη μέλη, και της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, οι υπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με τη Mercosur.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο προέβη σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον ρόλο της γεωργίας στην εφαρμογή της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030 και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη γεωργία της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τη μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική.

Στην ακόλουθη συζήτηση, οι υπουργοί συμφώνησαν γενικά ότι η γεωργία έχει κεντρική σημασία για την επίτευξη ορισμένων στόχων αειφόρου ανάπτυξης και ότι τα μέσα πολιτικής της θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω στο μέλλον, τόσο για να επιτευχθεί αυτό και να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις που συνδέονται με την επισιτιστική ασφάλεια και την αλλαγή του κλίματος.

"Η γεωργία συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής και διασφαλίζοντας την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων", δήλωσε ο Tarmo Tamm, υπουργός αγροτικών υποθέσεων της Δημοκρατίας της Εσθονίας.

Τέλος οι Υπουργοί ενημερώθηκαν σχετικά με ορισμένα άλλα θέματα, όπως η παρακολούθηση του σκανδάλου των αυγών που ήταν επιμολυσμένα με Fipronil, τη χρηματοδότηση της διευκόλυνσης συντονισμού της ΕΕ για τις δευτερεύουσες χρήσεις, τη διαδικασία αντιντάμπινγκ που άνοιξαν οι ΗΠΑ κατά των μαύρων επιτραπέζιων ελιών της Ισπανίας, τις βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και αποψίλωσης και την κατάσταση εφαρμογής του ευρωπαϊκού ναυτιλιακού και αλιευτικού ταμείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πίσω στην αρχή της σελίδας