Διαδραστική περιβαλλοντική εκπαιδευτική έκθεση «Ο πλανήτης σε χρειάζεται»

  09/10/2017 16:02
Διαδραστική περιβαλλοντική εκπαιδευτική έκθεση «Ο πλανήτης σε χρειάζεται»

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι η διαδραστική περιβαλλοντική εκπαιδευτική έκθεση «Ο πλανήτης σε χρειάζεται» (Your Planet Needs You) φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Κύπρο και ανοίγει τις πύλες της στην εκπαιδευτική κοινότητα από τις 13 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου 2018, στο Περίπτερο 4 της Κρατικής Έκθεσης Κύπρου, στη Λευκωσία.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), με την υποστήριξη της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, πρόκειται για μια ιδιαίτερα καινοτόμα περιβαλλοντική εκπαιδευτική έκθεση, η οποία σχεδιάσθηκε από το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου και έχει δεχτεί πέραν του 1.5 εκατομμυρίου επισκέπτες. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή στις 13 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11 π.μ., ενώ η έκθεση για το κοινό και τα σχολεία θα είναι ανοικτή από τις 13 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου 2018, από Δευτέρα έως Κυριακή από τις 9 πμ – 8 μ.μ., στο Περίπτερο 4 της Κρατικής Έκθεσης Κύπρου.

Λίγα λόγια για την έκθεση «Ο πλανήτης σε χρειάζεται»

Στόχος της έκθεσης είναι να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όλους τους πολίτες να εξετάσουν το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και την περιορισμένη διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων του πλανήτη κατά τρόπο διαδραστικό μέσα από αλληλεπιδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα στον χώρο. 

Η έκθεση αναπτύσσεται σε πέντε θεματικές ενότητες: α) το νερό, β) την τροφή, γ) τη διασκέδαση, δ) την μετακίνηση, ε) τα κτήρια, μέσω των οποίων οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν τι χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε, να μάθουν για τους τρόπους συλλογής του νερού σε διάφορα μέρη του κόσμου, να εξερευνήσουν διάφορους τρόπους μετακίνησης και να ανακαλύψουν νέες τεχνολογίες, με τις οποίες μπορούν να σχεδιάσουν το δικό τους μελλοντικό σπίτι. Επιστέγασμα της έκθεσης είναι να τοποθετήσουν τη γειτονιά τους στην πόλη του μέλλοντος, εξετάζοντας πώς οι διαφορετικές επιλογές και αποφάσεις τους στο παρόν έχουν επιπτώσεις στον κόσμο του αύριο. 

Η έκθεση παρέχει επίσης τη δυνατότητα στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, με παιγνιώδη τρόπο, να εξετάσουν τρόπους που σχετίζονται με την καλύτερη δυνατή χρήση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Ενδεικτικά, στην έκθεση οι μαθητές μπορούν να δουν το “Q-drum”, ένα κυλιόμενο ντεπόζιτο για τη μεταφορά καθαρού νερού σε μεγάλες αποστάσεις, το κοτέτσι “E-glu” που παρουσιάζει με ψυχαγωγικό τρόπο πώς μπορεί να διατηρεί κανείς κοτόπουλα και να έχει παραγωγή αυγών σε ένα κήπο στην πόλη, το «Καζανάκι» που γεμίζει νερό από το νιπτήρα και το “eCube”. 

Πληροφορίες για τη συμμετοχή των σχολείων

Η έκθεση απευθύνεται στους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (Προδημοτική, Δημοτική, Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση) και για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα έχουν σχεδιαστεί ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα 1.5-2 ωρών, τα οποία παρέχονται από εκπαιδευτές στον χώρο της έκθεσης. Πληροφορίες και λεπτομέρειες για την έκθεση, μπορείτε να βρείτε στη σχετική ιστοσελίδα www.planetneedsyou.com, όπως επίσης και στο facebook, στη σελίδα “Your Planet Needs You”.

Στην έκθεση μπορεί να συμμετέχει όλο το σχολείο. Παράλληλα, στην έκθεση, και μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, θα διεξάγονται παράλληλες περιβαλλοντικές δράσεις και δρώμενα από περιβαλλοντικούς Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (Ενεργειακό Γραφείο Κύπριων Πολιτών, Green Dot, Οργανισμός Νεολαίας, ΑΦΗ, CYMEPA, ΑΝΑΚΥΚΛΟ, Together Cyprus, Stress Ball, Ακτη, Cans for Kids). Αναλυτικό πρόγραμμα όλων των παράλληλων των δράσεων για κάθε μέρα θα αναρτηθεί στη ιστοσελίδα της έκθεσης www.planetneedsyou.com

Σημειώνεται ότι για τις επισκέψεις των σχολείων, η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ. Για τους άπορους μαθητές έχουν γίνει διευθετήσεις ώστε η είσοδος να είναι δωρεάν. Όσα σχολεία ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην έκθεση, μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με τους διοργανωτές στο τηλ. 70000723.

Τέλος, για τους εκπαιδευτικούς έχει ετοιμαστεί ειδικό εκπαιδευτικό βιβλίο με τίτλο «Ο Πλανήτης σε χρειάζεται», με ποικίλες παιδαγωγικές δραστηριότητες σχετικές με τις θεματικές ενότητες της έκθεσης. Το εκπαιδευτικό υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους, είναι ελεύθερης πρόσβασης και βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στον σύνδεσμο «Χρήσιμο Υλικό» http://www.moec.gov.cy/dkpe/chrisimo_yliko.html

Πίσω στην αρχή της σελίδας