Τριμερής για τις "καταιγίδες" σκόνης

  15/06/2017 08:47
Τριμερής για τις "καταιγίδες" σκόνης

Οκτώ ιδρύματα από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ αναλαμβάνουν την υλοποίηση ενός νέου ευρωπαϊκού προγράμματος με στόχο τη μείωση των επιβλαβών επιδράσεων των «καταιγίδων» σκόνης της ερήμου (ΚΣΕ) στην υγεία των πολιτών. Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ είναι οι χώρες με την περισσότερη σκόνη στη Μεσόγειο.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, πρόκειται για το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα «ΜΗΔΕΙΑ» και συντονιστής της κοινοπραξίας είναι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το πρόγραμμα θα αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2017 και θα διαρκέσει 4 χρόνια έως και τον Αύγουστο του 2021. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 3,3 εκ. ευρώ.
 
Όπως αναφέρεται, τα τελευταία 15 χρόνια επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επεισόδια καταιγίδων σκόνης της ερήμου στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, προερχόμενα κύρια από τις ερήμους της Σαχάρας και της Αραβικής Χερσονήσου, έχουν αυξηθεί σε αριθμό και ένταση.
 
Οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν ότι τα επεισόδια αυτά είναι αδύνατον να προληφθούν και τα ανέχονται σιωπηρά ως αβλαβή αν και «πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα από επιδημιολογικές μελέτες συσχετίζουν την έκθεση σε PM10 κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ΚΣΕ με σημαντική αύξηση της θνητότητας και των εισαγωγών στα νοσοκομεία από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά αίτια».
 
«Υπάρχει άμεση ανάγκη για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκσυγχρονιστούν για να επιτύχουν μείωση της έκθεσης του πληθυσμού» συμπληρώνεται.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, απώτερος σκοπός του προγράμματος ΜΗΔΕΙΑ είναι να αποδείξει ότι είναι κατορθωτή και αποτελεσματική μία στρατηγική προσαρμογής στα επεισόδια ΚΣΕ.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η εξασφάλιση της εν λόγω χρηματοδότησης αποτελεί απάντηση σε εκείνους που είχαν αμφισβητήσει την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συνεχίζουν να αμφισβητούν την δυναμική αναπτυξιακή της πορεία.
 
Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Παιδοπνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Παναγιώτης Γιάλλουρος με κύριους συνεργάτες ερευνητές τον Adjunct Professor της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Δρα Πέτρο Κουτράκη και την Επίκουρη Καθηγήτρια του ΤΕΠΑΚ Δρα Στεφανία Παπαθεοδώρου.
 
Από την Κύπρο συμμετέχουν επίσης το ΤΕΠΑΚ, το Τμήμα Ποιότητας Αέρα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία, και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πίσω στην αρχή της σελίδας