Τι άλλαξε τους λογαριασμούς της ΑΗΚ

  16/10/2018 07:58
Τι άλλαξε τους λογαριασμούς της ΑΗΚ

Αλλαγές στους λογαριασμούς της ΑΗΚ που λαμβάνουν οι καταναλωτές μετά τον λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ σύμφωνα με Ευρωπαική Οδηγία που στόχο έχει τη διευκόλυνση του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέες διατιμήσεις της ΑΗΚ οι οποίες εγκρίθηκαν με την Απόφαση Αρ. 159/2017, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ)
 
Το νέο τιμολόγιο που εφαρμόστηκε από την 1 Σεπτεμβρίου 2017 περιλαμβάνει αναλυτικά το κόστος για κάθε ρυθμιζόμενη δραστηριότητα, δηλαδή παραγωγή, μεταφορά, διανομή και Προμήθεια (για σκοπούς διαφάνειας και διευκόλυνσης του ανοίγματος της αγοράς):Υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο παρουσίασης των επι μέρους χρεώσεων του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή:
 
 • κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε κιλοβατώρα – Αυτό αφορά το κόστος παραγωγής της κάθε καταναλωθείσας κιλοβατώρας
   
 • χρήση δικτύου για κάθε κιλοβατώρα – Κόστος για μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του δικτύου της ΑΗΚ
   
 • επικουρικές υπηρεσίες για κάθε κιλοβατώρα (κόστος για την ασφάλεια και απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, εφεδρεία)
   
 • Μέτρηση κατανάλωσης (€0,49 το μήνα ή €0,98 για διμηνιαίους) – κόστος καταγραφής της ένδειξης του μετρητή - Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Απόφαση (ΡΑ) για τις νέες διατιμήσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή από 1/9/2017, η χρέωση για το κόστος μέτρησης θα πρέπει να φαίνεται ξεχωριστά στο τιμολόγιο του κάθε καταναλωτή. Σε πρώτη φάση, το ύψος της εν λόγω χρέωσης καθορίστηκε και επιμερίστηκε ομοιόμορφα ανάμεσα στο σύνολο των καταναλωτών μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη έτσι ώστε η ΑΗΚ να εισπράττει τα επιτρεπόμενα έσοδα για την άσκηση της συγκεκριμένης εργασίας.

  Σύμφωνα με την ίδια ΡΑ, η ΑΗΚ προχωρεί σε μελέτη για ανάπτυξη λεπτομερούς μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης για το κόστος μέτρησης που θα χρεώνεται στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών.  

  Δεν αποκλείεται να υπάρξει και επιστροφή χρημάτων εάν προκύψει τέτοιο θέμα κάτι το οποίο θα αποφασίσουν ΡΑΕΚ και ΑΗΚ.

  Αξίζει να σημειωθεί πως η μέτρηση των διμηνιαίων πελατών γίνεται με επι τόπου επίσκεψη του συνεργείου της ΑΗΚ στο υποστατικό του πελάτη ενώ των μηνιαίων πελατών γίνεται ηλεκτρονικά.  Με την υποδομή της αυτόματης μέτρησης όλα θα γίνονται αυτόματα.
   
 • Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (€4,66 για τους οικιακούς) – Διαχείριση και εξυπηρέτησης των πελατών
   
 • Αναπροσαρμογή τιμής καυσίμων – Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από το κόστος καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της, το οποίο προσαρμόζεται κάθε μήνα.  Για κάθε 1 σεντ αύξηση ή μείωση της τρέχουσας τιμής καυσίμων από τη βασική τιμή καυσίμων που καθορίστηκε στα €300/ΜΤ, η τιμή της κιλοβατώρας αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με ειδική φόρμουλα (Συντελεστής Ρήτρας Καυσίμων)  Αυτή είναι η αύξηση που προκύπτει από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

 

BILL1

 

Χρεώσεις που δεν καταλήγουν στα ταμεία της ΑΗΚ:
 
 • ΥΔΩ 0,083 σεντ/κιλοβατώρα – για βοήθεια των ευάλωτων πελατών (70 σεντ για ένα λογαριασμό με κατανάλωση 800 κιλοβατώρων) 
 • ΑΠΕ & ΕΞΕ – 1 σεντ/κιλοβατώρα - Τέλος που εισπράττει και αποδίδει η ΑΗΚ για τις ανάγκες του Ταμείου ΑΠΕ του Υπουργείου Ενέργειας (8 ευρώ για κάθε 800 κιλοβατώρες για δυο μήνες)  - Από 1.1.2017 από ½ σεντ αυξήθηκε σε 1 σεντ την κιλοβατώρα
   
 • ΦΠΑ – 19% - 30 ευρώ περίπου
  
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας σημείωσε μείωση της τάξης του 0,7% τον Οκτώβριο 2018 σε σχέση με ένα μήνα προηγουμένως. «Ένας λογαριασμός οικιακού πελάτη με καταμέτρηση τον Οκτώβριο  2018 θα είναι μειωμένος κατά 0,7% σε σχέση με αντίστοιχο λογαριασμό ένα μήνα προηγουμένως και αυξημένος κατά 6,7% σε σχέση με δυο μήνες προηγουμένως. Να αναφέρω ότι στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών τους τελευταίους δώδεκα μήνες σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 20%  ενώ η αύξηση στη τιμή του καυσίμου ήταν 45%  (€178 τη διμηνία ενώ πέρσι €148), τα τελευταία δυο χρόνια ήταν 33% αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια αύξηση 22% περίπου». 
 
Πρόσθεσε πως οι τιμές χρέωσης ανά κιλοβατώρα αναπροσαρμόζονται αυτόματα ώστε να καλύπτουν οποιαδήποτε αύξηση ή μείωση στο κόστος καυσίμου ανά μετρικό τόνο. «Σας επαναλαμβάνω και πάλι πως αν συνεχιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου αυτές  θα έχουν αντίκτυπο και στις τιμές της ΑΗΚ».  
 
Η κ. Παπαδοπούλου συμπλήρωσε πως για να υπολογιστεί η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας λαμβάνεται υπόψη τί καύσιμα αγοράστηκαν, τι τιμή είχαν, τι ποσότητες χρησιμοποιήθηκαν, τι μείγμα καυσίμου χρησιμοποιήθηκε και η ισοτιμία συναλλάγματος. Οποιεσδήποτε αυξομειώσεις υπάρχουν στη τιμή των καυσίμων μετακυλείονται στον καταναλωτή ετεροχρονισμένα. 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας