Γερμανία: Παραβίαση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας ερευνά η Κομισιόν

  20/03/2018 07:35
Γερμανία: Παραβίαση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας ερευνά η Κομισιόν

Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ διερευνούν εάν τα όρια που έχει θέσει ο γερμανικός φορέας εκμετάλλευσης ηλεκτρικού δικτύου TenneT παραβιάζουν τους κανόνες ευρωπαϊκής νομοθεσίας στις διασυνοριακές μεταφορές ηλεκτρικής ενέργειας με τη Δανία.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα σχετικά με την TenneT, θυγατρική του ολλανδικού κυβερνητικού φορέα εκμετάλλευσης ηλεκτρικών δικτύων.
 
«Η ενέργεια πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ευρώπη, έτσι ώστε η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από έναν ανεμόμυλο σε μια χώρα να μπορεί να φθάσει απρόσκοπτα στους καταναλωτές μιας άλλης», ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος Margrethe Vestager υπεύθυνη για τα θέματα ανταγωνισμού.
 
«Η έρευνά μας για την TenneT αποτελεί μέρος των προσπαθειών μας να διασφαλίσουμε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού δικτύου δεν περιορίζουν αδικαιολόγητα την ελεύθερη ροή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών, εις βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών», τόνισε η Επίτροπος.
 
Η συμπεριφορά αυτή ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, επισημαίνει σε δήλωσή της η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με διακρίσεις κατά των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που δεν προέρχονται από τη Γερμανία και την κατάτμηση της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας της ΕΕ.
 
Παράλληλα, η Κομισιόν αναφέρει ότι «δεν προδικάζει» το αποτέλεσμα της έρευνας, λέγοντας ότι συμμετείχε σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την TenneT, για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της.
 
Η Επιτροπή υπέβαλε αναθεώρηση των κανόνων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ως μέρος της δέσμης νομοθετικών μέτρων για την «Καθαρή Ενέργεια για Όλους τους Ευρωπαίους», η οποία επί του παρόντος συζητείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.
 
Στις 23 Φεβρουαρίου, η TennetT ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 28 δις ευρώ σε νέες υποδομές τα επόμενα 10 χρόνια.
 
Επιπλέον, κατασκευάζει δύο νέες υπεράκτιες διασυνδέσεις: το καλώδιο υποθαλάσσιας σύνδεσης NordLink μεταξύ Γερμανίας και Νορβηγίας, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2020 και το COBRAcable μεταξύ Ολλανδίας και Δανίας το 2019.
 
Στην ετήσια έκθεσή της για το 2017, η εταιρεία παρουσίασε υψηλά έσοδα από κέρδη ύψους 22,3% στα 3,95 δις ευρώ.
 
ΠΗΓΗ: euroactiv.gr
Πίσω στην αρχή της σελίδας