Συμφωνία για την πόντιση του “EuroAsia Interconnector” των οπτικών ινών

  23/01/2018 09:07
Συμφωνία για την πόντιση του “EuroAsia Interconnector” των οπτικών ινών

Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία για την πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών «Quantum Cable», το οποίο θα συνδέσει Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
Το μέγα-καλώδιο οπτικών ινών θα τοποθετηθεί σε βάθος μεγαλύτερο από 3.000 μέτρα, παράλληλα με τον EuroAsia Interconnector, την ηλεκτρική διασύνδεση 2.000MW μεταξύ των τριών χωρών και η λειτουργία τους αναμένεται να ξεκινήσει ταυτόχρονα, κάτι που εκτιμάται ότι θα περιορίσει σημαντικά το κόστος κατασκευής των δυο έργων.
 
Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του Quantum Cable εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 200 εκατομμύρια δολάρια και την κάλυψή του αναλαμβάνει η Quantum.
 
Σε δηλώσεις του από τη Λευκωσία, όπου την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε, μπήκαν οι υπογραφές στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ιδιοκτήτριας εταιρείας του έργου Quantum Cable, και εκ των κορυφαίων παγκόσμιων εταιρειών του κλάδου με έδρα τις ΗΠΑ, ο κ. Νάσος Κτωρίδης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Quantum Cable και επικεφαλής της κοινοπραξίας του EuroAsia Interconnector, σημείωσε πως το «Quantum Cable» έχει αρκετή χωρητικότητα που θα επιτρέπει την ταυτόχρονη διαχείριση δεκάδων εκατομμυρίων τηλεδιασκέψεων υψηλής ευκρίνειας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, λειτουργώντας υποστηρικτικά στην αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία και την Ευρώπη για υψηλές ταχύτητες και ασφαλείς συνδέσεις από παροχείς υπηρεσιών Cloud, Data centres και ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
 
«Τα υπάρχοντα υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά καλώδια στη Μεσόγειο είναι χωρητικότητας μέσου όρου 3-4 Tbps, ενώ το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών ‘’Quantum Cable’’ είναι μέχρι και 40 φορές πιο γρήγορο», πρόσθεσε ο κ. Κτωρίδης.
 
Η πορεία των έργων
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, το μεγα-καλώδιο προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2020.
 
Στην παρούσα φάση, βρίσκονται σε εξέλιξη λεπτομερείς γεωφυσικές και γεωτεχνικές μελέτες στην όδευση του Euroasia Interconnector, οι οποίες αφορούν άμεσα και το καλώδιο οπτικών ινών Quantum Cable, καθώς οι δυο διασυνδέσεις θα ποντιστούν ταυτόχρονα και παράλληλα.
 
Η όδευση των δυο καλωδίων έχει καθοριστεί βάσει προηγούμενων μελετών και βυθομετρήσεων.
 
Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης και οι μελέτες εγκατάστασης του καλωδίου και οι μελέτες για τα έργα πολιτικής μηχανικής και οι μελέτες εδάφους στη διαδρομή εγκατάστασης, όπως και οι λεπτομερείς μελέτες υλικών και ποσοτήτων.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες μελέτες έχουν υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με συγχρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ.
 
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο EuroAsia Interconnector έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ και περιλαμβάνει στην πλήρη του ανάπτυξη τα εξής υποέργα:
- Υποβρύχια διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ, με μήκος περί τα 310km
- Υποβρύχια διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, με μήκος περί τα 1190km, εκ των οποίων περίπου 880km αφορούν την υποβρύχια διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης και περίπου 310km αφορούν την υποβρύχια διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.
 
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο προκαταρκτικό κείμενο του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο ΑΔΜΗΕ, ως τα τέλη του 2018 αναμένεται να δοθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή.
 
Η υλοποίηση του σκέλους Ισραήλ-Κύπρου προβλέπεται να διαρκέσει ως τα τέλη του 2019. Αντίστοιχα, το τμήμα Κρήτης-Αττικής προβλέπεται να ολοκληρωθεί έτσι κι αλλιώς ως τα τέλη του 2020, ενώ το τμήμα Κρήτης-Κύπρου αναμένεται να κατασκευαστεί από τον Οκτώβριο του 2018 ως τα τέλη του 2022.
 
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο ΑΔΜΗΕ διερευνά την προοπτική συνδυασμού της δεύτερης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα και του EuroAsia Interconnector.
 
Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη προχωρήσεις στη σύναψη σχετικού Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) με τον φορέα υλοποίησης του έργου και στην παρούσα φάση διαπραγματεύεται τη σύναψη Συμφωνίας Μετόχων (Shareholders Agreement). 
 
ΠΗΓΗ: energypress.gr
Πίσω στην αρχή της σελίδας