Συμφωνία IRENA και State Grid για ενεργειακή μετάβαση

  08/06/2017 17:02
Συμφωνία IRENA και State Grid για ενεργειακή μετάβαση

Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) και η κρατική κινεζική εταιρεία State Grid Corporation (SGCC) συμφώνησαν σήμερα Πέμπτη να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με στόχο την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης στο πλαίσιο παγκόσμιων και περιφερειακών πρωτοβουλιών και της κινεζικής πρωτοβουλίας για το νέο «δρόμο του μεταξιού».
 
Το πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνει συνεργασία για δραστηριότητες που σχετίζονται με την ενίσχυση της συμμετοχής αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μίγμα, την ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, τις διασυνδέσεις και τα έξυπνα δίκτυα.
 
Το πλαίσιο περιλαμβάνει επίσης την έναρξη τεχνικής συνεργασίας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του IRENA για το “Διάδρομο Καθαρής Ενέργειας” και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ικανότητας για ενσωμάτωση της ανανεώσιμης ενέργειας στα ενεργειακά συστήματα των αναπτυσσόμενων χωρών.
 
Η συμφωνία επισημοποιήθηκε στο περιθώριο της 8ης Υπουργικής Διάσκεψης για την Καθαρή Ενέργεια, που διεξάγεται στο Πεκίνο, και υπεγράφη από το Γενικό Διευθυντή IRENA Adnan Z. Amin και τον προέδρο της SGCC Shu Yinbiao.
 
«Ως η μεγαλύτερη αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η State Grid αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IRENA Adnan Z. Amin. Το μέγεθος, οι δυνατότητες και η εμπειρία της State Grid στις υποδομές δικτύου και την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στα ενεργειακά συστήματα «θα συμβάλουν στη βελτίωση της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να ενισχύσουμε το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε ένα αειφόρο ενεργειακό μέλλον, τόσο στην Κίνα όσο και σε όλο τον κόσμο».
 
Ο πρόεδρος της State Grid, Shu Yinbiao, δήλωσε: «Ως η εταιρεία ενεργειακών υποδομών στον κόσμο, η State Grid Corporation είναι αφιερωμένη στη διασύνδεση των ενεργειακών υποδομών σε όλο τον κόσμο, για να πραγματοποιήσει αποτελεσματική, καθαρή και αειφόρο ανάπτυξη της παγκόσμιας ενέργειας και να συμβάλει στην πρωτοβουλία για το Δρόμο του Μεταξιού. Με βάση τη συμφωνία για την ενεργειακή μετάβαση προς ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πράσινης ενέργειας, η State Grid θα προχωρήσει σε εκτεταμένη, κερδοφόρο συνεργασία με τον IRENA σε ό,τι αφορά την τεχνολογία των δικτύων, τον εξοπλισμό και τα διεθνή πρότυπα».
 
Πηγή: energypress.gr
  
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας