Φωτοβολταϊκό πάρκο στο Λυθροδόντα

  30/10/2017 12:13
Φωτοβολταϊκό πάρκο στο Λυθροδόντα

Φωτοβολταϊκό πάρκο στην τοποθεσία Γιοφύρκα του χωριού Λυθροδόντας στην επαρχία Λευκωσίας προτίθενται να ανεγείρει η εταιρεία Christos And Militsa Trading Ltd σε συνεργασία με την Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Μαχαιρά, η οποία είναι ο ιδιοκτήτης της γης, όπου θα γίνει το έργο.
 
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, η οποία κατατέθηκε για έγκριση από την αρμόδια Αρχή,  και η οποία συμπεριλαμβάνει τις μεταβολές και εξελίξεις στην τοποθεσία για τη δημιουργία του έργου, στο πάρκο θα εγκατασταθούν 21,300 πάνελ με συνολική ισχύ 6,922.5 KW και η παραγόμενη ενέργεια θα διατίθεται στην ανταγωνιστική αγορά.
 
Το τεμάχιο στο οποίο θα εκτελεστεί το έργο έχει εμβαδό 80,617 μ2 και ευρίσκεται σε δασική, γεωργική και σε μικρότερο βαθμό κτηνοτροφική και οικιστική περιοχή, σε απόσταση 3.5 Km περίπου από το χωριό Μαθιάτης και 6 Km περίπου από το χωριό Αναλιόντας.
 
Στοιχεία του έργου
 
Σύμφωνα με τη ΜΕΕΠ στο πάρκο θα εγκατασταθούν 21,300 πλαίσια της εταιρίας Suntech τύπου STP325-24 τοποθετημένα σε 4 σειρές με σταθερές βάσεις στήριξης τύπου οριζόντιας διάταξης.
 
Το κάθε πλαίσιο έχει διαστάσεις 196X99.2X4cm, εμβαδό επιφάνειας 1.94m2 και μάζα 25.9Kg. O σκελετός είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο, φέρει 72 πολυκρυσταλλικές κυψέλες και καλύπτεται από 4mm επεξεργασμένο γυαλί (tempered glass) για μείωση της αντανάκλασης.
 
Η σταθερή βάση στήριξης κάθετης διάταξης, προστίθεται, είναι κατασκευασμένη από γαλβανισμένο χάλυβα, συναρμολογείται με τη χρήση βιδών και παξιμαδιών στο χώρο της εγκατάστασης και προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε μορφολογία εδάφους. Τοποθετούνται 4 πλαίσια με πλάτος 3.97m και μήκος 1.96m, σε γωνία 300 με ελάχιστο ύψος από το έδαφος 0.5m και μέγιστη 2,60m. Η στήριξη στο έδαφος θα γίνει με μπετόν κατηγορίας C30.
 
Επίσης θα εγκατασταθούν τριφασικοί αντιστροφείς της εταιρίας Solutronic με μέγιστη απόδοση 98%. Πιο συγκεκριμένα θα εγκατασταθούν 100 περίπου αντιστροφείς επί των μεταλλικών βάσεων στήριξης.
 
Όσον αφορά τις καλωδιώσεις, σημειώνεται ότι τα καλώδια της εταιρείας Solar-Kabel έχουν απώλειες λόγω αντίστασης να είναι πολύ περιορισμένες. Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, επισημαίνεται, θα πληρούν τους ισχύοντες κανονισμούς της ΑΗΚ. Όλα τα ηλεκτρολογικά εξαρτήματα, τονίζεται, θα είναι σύμφωνα με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα.
 
Σύμφωνα πάντα με τη ΜΕΕΠ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 7 μήνες.
Πίσω στην αρχή της σελίδας