Τα Φωτοβολταϊκά Καθοδηγούν τη Στροφή στην Καθαρή Ενέργεια

  23/10/2019 07:36
Τα Φωτοβολταϊκά Καθοδηγούν τη Στροφή στην Καθαρή Ενέργεια

Eντείνονται οι εκκλήσεις για τους κινδύνους και το κόστος που επιφέρει η αλλαγή του κλίματος, ενώ συνεχίζεται η στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, με την παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα να αυξάνεται ραγδαία σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% στην προσεχή πενταετία, με τις φωτοβολταϊκές μονάδες και τις εγκαταστάσεις σε σπίτια, επαγγελματικούς χώρους, εμπορικά κτήρια και εργοστάσια να καθοδηγούν τη μεγάλη αυτή αύξηση. 

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του οργανισμού, υπό τον τίτλο «Renewables 2019», η παγκόσμια ισχύς από τις ΑΠΕ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,200 γιγαβάτ έως το 2024, ήτοι όση είναι επί του παρόντος η δυναμικότητα των εγκατεστημένων ΑΠΕ στις ΗΠΑ, προσλαμβάνοντας ώθηση από τη μείωση του κόστους και τις συντονισμένες κυβερνητικές πολιτικές. Το 2018, η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα ανήλθε στα 2,500 γιγαβάτ και εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ, η παγκόσμια ισχύς των ΑΠΕ το 2024, θα ανέλθει στα 3,700 γιγαβάτ. Να θυμίσουμε πως η παραγωγική δυναμικότητα ορίζει τη μέγιστη ενέργεια που μπορεί να παράξει μία εγκατάσταση, αν και όχι την πραγματική, που είναι κατά κανόνα χαμηλότερη από τις προδιαγραφές της μονάδας. 

Οι φωτοβολταϊκές μονάδες θα αντιπροσωπεύουν το 60% αυτής της αύξησης και οι χερσαίες ανεμογεννήτριες περί το 25%, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ στο σύνολο της παγκόσμιας ενέργειας, οι ΑΠΕ θα συνεισφέρουν το 30% έως το 2024, από 26% σήμερα.

«Οι ΑΠΕ είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, όμως η ανάπτυξή τους πρέπει να επιταχυνθεί αν θέλουμε να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους για το κλίμα, την ποιότητα του αέρα και την πρόσβαση στην ενέργεια», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ. «Καθώς το κόστος εξακολουθεί να υποχωρεί, μας δίνεται ένα ισχυρό κίνητρο να επισπεύσουμε την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά συστήματα, στα σπίτια, τα εμπορικά κτήρια και τα εργοστάσια κινείται, ήδη, σε χαμηλότερα επίπεδα από το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται με συμβατικό τρόπο, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, υπογραμμίζεται στην έκθεση. 

ΠΗΓΗ: energia.gr 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας