Η Ευρώπη θα μπορούσε να παράγει το 24,4% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό μέσω φωτοβολταϊκών

InBusinessNews  20/08/2019 10:39
Η Ευρώπη θα μπορούσε να παράγει το 24,4% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό μέσω φωτοβολταϊκών

Η Ευρώπη θα μπορούσε να παράγει 680 τεραβατώρες ή το 24,4% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό μέσω φωτοβολταϊκών σε στέγες, αν τοποθετούνταν σε όλα της τα κτήρια. 

Αυτό είναι το πόρισμα επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Science Direct και χρησιμοποίησε στατιστικά δεδομένα και μηχανική μάθηση.

Οι συντάκτες αναγνώρισαν τις χώρες εκείνες όπου τα φ/β στέγης μπορούν να είνα άμεσα ανταγωνιστικά ως προς τις συμβατικές πηγές ηλεκτρισμού. Εκτιμούν ότι ξεχωρίζει η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία με τιμές λιανικής της τάξης των 0,30-0,169 ευρώ/κιλοβατώρα. Αντιθέτως, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Εσθονία οι τιμές λιανικής είναι μόλις 0,095-0,12 ευρώ, άρα τα φ/β δεν μπορούν να είναι το ίδιο ανταγωνιστικά.

Για την περίπτωση της Ελλάδας αναφέρεται το εξής: "Υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία που και οι δύο διαθέτουν εξαιρετικό ηλιακό δυναμικό. Παρά το υψηλό WACC και στις δύο χώρες, οι αυξημένες τιμές λιανικής στην Ελλάδα καθιστούν τα φωτοβολταϊκά ανταγωνιστικά".

Όπως επισημαίνεται, η χώρα μας θα μπορούσε θεωρητικά να καλύψει το 30% των αναγκών της μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας και περιλαμβάνεται στις χώρες που μπορούν άμεσα να επωφεληθούν από επενδύσεις τέτοιου είδους.

ΠΗΓΗ: energypress.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας