Χρηματοδότηση για το έργο PV-Estia εξασφάλισε η μονάδα ΦΩΣ του ΠΚ

  10/10/2017 12:02
Χρηματοδότηση για το έργο PV-Estia εξασφάλισε η μονάδα ΦΩΣ του ΠΚ

Η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου εξασφάλισε χρηματοδότηση από το νέο Πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας «Balkan-Meditteranean Programme 2014-2020», για την υλοποίηση ενός νέου ερευνητικού έργου με το ακρώνυμο PV-Estia.
 
Σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι το έργο με τίτλο  «Ενίσχυση της ενσωμάτωσης της αποθήκευσης σε κτίρια με φωτοβολταϊκά (PV-Estia)» συντονίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με συνεργάτες το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας της Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογιών Πληροφορικής Πανεπιστήμιου Κυρίλλου και Μεθοδίου στα Σκόπια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας/ Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών και Ηλεκτρισμού.

Η συνολική χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται στο €1.270.332,65 και το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους €337.707,50.
 
Το «Balkan-Mediterranean 2014-2020» είναι ένα νέο πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας που φέρνει κοντά πέντε χώρες, τρείς κράτη μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία, Κύπρος και Ελλάδα) και δύο υποψήφιες χώρες, Αλβανία και Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο γενικός στόχος του έργου PV-Estia είναι να ενισχυθεί η διείσδυση των φωτοβολταϊκών σε κτιριακό περιβάλλον, το οποίο κινδυνεύει λόγω της διακοπτόμενης φύσης του και των περιορισμών που επιβάλλει στα ηλεκτρικά δίκτυα διανομής.
 
Προτείνοντας ένα καινοτόμο σχέδιο διαχείρισης για τη μονάδα υβριδικών φωτοβολταϊκών και αποθήκευσης, ο στόχος είναι να μετατραπούν τα κτίρια σε μια ελεγχόμενη πηγή ενέργειας, θέτοντας τα με αυτό τον τρόπο πιο φιλικά προς το δίκτυο.

Τα προγραμματισμένα εργαλεία που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του έργου θα δώσουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους φορείς και τους μηχανικούς να ασχοληθούν επαρκώς με αυτό το νέο τύπο συστήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πίσω στην αρχή της σελίδας