Θα μας εκπλήξει η διείσδυση φωτοβολταϊκών

  30/08/2017 09:47
Θα μας εκπλήξει η διείσδυση φωτοβολταϊκών

Η μακροπρόθεσμη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα έχει υποτιμηθεί σοβαρά στα μοντέλα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), όπως εκτιμά η εταιρεία αναλύσεων MCC σε μελέτη που εξέδωσε.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες, το κόστος της τεχνολογίας έχει μειωθεί ραγδαία και οι υποδομές αναπτύχθηκαν μέχρι τώρα ταχύτερα του αναμενόμενου. Με βάση αυτή την τάση, η MCC προβλέπει ότι ως το 2050 το μερίδιο των φ/β στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρισμού μπορεί να είναι το τριπλάσιο από ότι προβλεπόταν και από 5-17% θα αγγίξει πιθανώς το 30-50%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό θα οδηγήσει σε νέες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εκσυγχρονίσουν τις αγορές ηλεκτρισμού και να προωθήσουν την αποθήκευση ενέργειας.

Για να φτάσουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το μοντέλο REMIND και έλαβαν υπόψη το κόστος της επέκτασης του δικτύου, της αποθήκευσης και άλλων επιλογών.

«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι με βάση ρεαλιστικές υποθέσεις, τα φ/β θα γίνουν η πιο σημαντική πηγή ηλεκτροπαραγωγής στον πλανήτη», τόνισε σχετικά ο Γιαν Κριστόφ Γκόλντσμιθ, εκ των συντακτών.

Πηγή: energypress.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας