Γερμανία: Ανοίγουν οι διαγωνισμοί ΑΠΕ σε έργα άλλων κρατών ΕΕ

  16/06/2017 11:01
Γερμανία: Ανοίγουν οι διαγωνισμοί ΑΠΕ σε έργα άλλων κρατών ΕΕ

Η γερμανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως ώστε να «ανοίξουν» οι διαγωνισμοί ΑΠΕ της χώρας και να μπορούν να λαμβάνουν μέρος έργα τα οποία θα υλοποιηθούν σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
 
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, το 5% της ετήσιας δημοπρατούμενης ισχύος θα διατίθεται στο εξής σε αυτή την κατηγορία ξένων έργων, ποσοστό που στην πράξη μεταφράζεται σε 300 μεγαβάτ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το άνοιγμα των γερμανικών διαγωνισμών γίνεται μετά από απαίτηση της Κομισιόν, η οποία έδωσε υπό τον όρο αυτό το πράσινο φως στην πιο πρόσφατη νομοθεσία της Γερμανίας για τις ΑΠΕ. Μέχρι σήμερα, οι ξένοι επενδυτές μπορούσαν να λαμβάνουν μέρος μονάχα στις πιλοτικές δημοπρασίες φωτοβολταϊκών, όμως οι νέες ρυθμίσεις θα επιτρέψουν και τη συμμετοχή στις δημοπρασίες για τα χερσαία αιολικά. Μάλιστα, το σχετικό μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα.
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε διασυνοριακό διαγωνισμό που έλαβε χώρα πέρυσι με εταίρο τη Δανία, όλα τα έργα υλοποιήθηκαν από δανέζικες εταιρείες, ενώ εξασφαλίστηκε τιμή χαμηλότερη από ότι σε προηγούμενους διαγωνισμούς.
 
Το υπουργείο θέτει, πάντως, τρεις προϋποθέσεις για το διασυνοριακό άνοιγμα:
  • Πρώτον, θα πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαιότητα, δηλαδή το γερμανικό κράτος θα χρηματοδοτεί τα έργα από άλλες χώρες όταν το άλλο κράτος μέλος κάνει το ίδιο για γερμανικά έργα. 
  • Δεύτερον, για το σκοπό αυτό, απαιτείται η ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ της εκάστοτε χώρας και της Γερμανίας. 
  • Τρίτον, η ηλεκτρική ενέργεια από τις ξένες εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη γερμανική αγορά.
 
Με αφορμή τα παραπάνω, ο γ.γ. του γερμανικού ΥΠΕΝ, Ράινερ Μπάακε, δήλωσε πως η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση της επέκτασης των ΑΠΕ και στην εξισορρόπηση της στοχαστικής ανανεώσιμης παραγωγής.
 
Πηγή: energypress.gr
  
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας