Το κόστος των φ/β μπορεί να υποχωρήσει στα 3 σεντς/KWh στη Ν. Ευρώπη

  30/05/2017 15:45
Το κόστος των φ/β μπορεί να υποχωρήσει στα 3 σεντς/KWh στη Ν. Ευρώπη

Οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών φέτος δεν αναμένεται να αυξηθούν με τον ίδιο ετήσιο ρυθμό όπως το 2016, αλλά και πάλι θα ξεπεράσουν τα 80 γιγαβάτ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του συνδέσμου SolarPower Europe, Τζέιμς Ουότσον.
 
Ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στην έκθεση Intersolar Europe στη Γερμανία, ότι φέτος αναμένονται πάνω από 80 γιγαβάτ, έναντι 76,6 γιγαβάτ πέρυσι. Επίσης, τονίστηκε ότι πλέον τα φωτοβολταϊκά έχουν ξεπεράσει για πρώτη φορά τα αιολικά σε ετήσιες εγκαταστάσεις μέσω της μείωσης του κόστους τους.
 
Παράλληλα, ο σύνδεσμος στάθηκε στη σημασία του ρεκόρ χαμηλής τιμής 2,4 σεντς/κιλοβατώρα που παρατηρήθηκε πέρυσι σε διαγωνισμό του Άμπου Ντάμπι.
 
Όσον αφορά την Ευρώπη, ο σύνδεσμος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο, καθώς πέρυσι προστέθηκαν μόλις 6,7 γιγαβάτ, ποσότητα μειωμένη κατά 21% σε ετήσια βάση. Φέτος αναμένονται 8 γιγαβάτ στη Γηραιά Ήπειρο μαζί με την Τουρκία.
 
Τέλος, οι υπολογισμοί του SolarPower Europe φανερώνουν ότι στις περιοχές της Νότιας Ευρώπης είναι εφικτό ένα κόστος 3 σεντς/κιλοβατώρα για τα νέα φωτοβολταϊκά, αλλά στην πράξη θα εξαρτηθεί από τη στάση των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. απέναντι στις ΑΠΕ γενικότερα.
 
Πηγή: energypress.gr
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας