Το PV-Financing αλλάζει την ευρωπαϊκή αγορά φ/β

  12/05/2017 17:01
Το PV-Financing αλλάζει την ευρωπαϊκή αγορά φ/β

Με τίτλο «Σχεδιάζοντας την πολιτική της ΕΕ για την ενθάρρυνση νέων ηλιακών επιχειρηματικών μοντέλων» δημοσιεύτηκε η τελευταία έρευνα του project PV Financing.
 
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο τελικό workshop προς την ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα στις 2 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
 
Η έρευνα παρουσιάζει 10 άξονες, η αλλαγή πολιτικής επί των οποίων θα επέτρεπε την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη και θα διευκόλυνε τη χρηματοδότηση του κλάδου.
 
Μέχρι σήμερα, το κανονιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών: ενώ η αυτοκατανάλωση επιτρέπεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στην παραγωγή και την πώληση της παραγόμενης ενέργειας σε τρίτους δεν επιτρέπεται ή παρεμποδίζεται από διάφορα μέτρα σε αρκετές αγορές.
 
Ένας από τους κύριους στόχους του project είναι ο εντοπισμός και η εξάλειψη των παραγόντων που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη.
 
«Το project PV Financing ήρθε σε μια κρίσιμη φάση στην ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών, όταν η τάση επανέρχεται σε αυτοδύναμες επιχειρήσεις και αντίστοιχα χρηματοδοτικά μοντέλα. Παρόλο που οι feed-in ταρίφες εξακολουθούν να χρειάζονται στα περισσότερα μέρη, αυτά τα νέα μοντέλα μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη της αγοράς και να ξεκλειδώσουν τη δυναμική νέων τμημάτων και ενδιαφερομένων.  Το project υποστηρίζει αυτή την εξέλιξη μέσω πρακτικών κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων », δήλωσε ο Jörg Mayer, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Solar Association και συντονιστής του project.
 
Κατά τη διάρκεια του workshop παρουσιάστηκαν δύο αναδυόμενα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία θα μπορούσαν να αναμορφώσουν την φωτοβολταϊκή αγορά στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια.
 
Το πρώτο είναι ένα μοντέλο στο οποίο ένας ενοικιαστής δίνει πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά στους υπόλοιπους ενοικιαστές μιας πολυκατοικίας. Πρόκειται για ένα μοντέλο η δυναμική του οποίου ήδη εξετάζεται σε Αυστρία, Γαλλία και Γερμανία, όπου κάποιες αλλαγές στις πολιτικές που το διέπουν χρειάζονται ώστε να εφαρμοστεί με επιτυχία.
 
Το δεύτερο μοντέλο αφορά τις συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Power Purchase Agreement), το οποίο αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.
 
Το project PV Financing είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας δυόμισι ετών, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών σχετικά με νέα σχέδια χρηματοδότησης και επιχειρηματικά μοντέλα στην Ευρώπη.
 
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα PV Financing μπορείτε να δείτε εδώ
 
Πηγή: energypress.gr
  
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας