Η Ισπανία θα πληρώσει €128 εκατ. σε παραγωγούς ΑΠΕ

  08/05/2017 17:02
Η Ισπανία θα πληρώσει €128 εκατ. σε παραγωγούς ΑΠΕ

Η Ισπανία έχασε δικαστική διαμάχη σχετικά με τις πληρωμές παραγωγών ΑΠΕ.
 
Πιο αναλυτικά, το διεθνές κέντρο επίλυσης διαφορών, ICSID, αποφάσισε υπέρ της εταιρείας Eiser Infrastructure, η οποία διαχειρίζεται σταθμούς συγκεντρωμένης ηλιοθερμίας και έκρινε ότι το ισπανικό κράτος πρέπει να την πληρώσει 128 εκατ. ευρώ συν τόκους λόγω αναδρομικών αλλαγών που έγιναν στο καθεστώς αποζημίωσης.
 
Όπως αναφέρει το PV-Magazine, η απόφαση πυροδότησε αντιδράσεις και στον κλάδο φωτοβολταϊκών της χώρας, καθώς οι σύνδεσμοι παραπονιούνται ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν έχουν προβεί σε αντίστοιχες αποφάσεις που θα αποζημίωναν τους παραγωγούς φ/β λόγω των αναδρομικών αλλαγών στις επιδοτήσεις τους που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση παλαιότερα.
 
Οι σύνδεσμοι ισχυρίζονται ότι μονάχα ξένοι επενδυτές έχουν αποζημιωθεί μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με τις εγχώριες εταιρείες.
 
Σημειώνεται ότι υπάρχουν άλλες 26 ανοικτές υποθέσεις από ξένους επενδυτές στο ICSID, αλλά η Μαδρίτη αρνείται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αποτελέσει προηγούμενο η συγκεκριμένη απόφαση για όλες αυτές τις υποθέσεις. Επίσης, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ενέργειας σχολίασε ότι υπάρχουν και δύο προηγούμενες διαιτητικές αποφάσεις που ήταν υπέρ του ισπανικού κράτους, αν και δεν κρίθηκαν από το εν λόγω διεθνές όργανο.
 
Όπως διευκρίνισε η Μαδρίτη, η απόφαση δεν αμφισβητεί τις αναδρομικές αλλαγές στο σύνολό τους, ούτε επιδικάζει το σύνολο των αξιώσεων (πάνω από 300 εκατ. ευρώ) των επενδυτών.
 
Πηγή: energypress.gr
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας