Το Blockchain επεκτείνεται στην ηλιακή ενέργεια

  22/03/2017 10:00
Το Blockchain επεκτείνεται στην ηλιακή ενέργεια

Ένα πρόσφατο άρθρο στους New York Times έκανε λόγο για ένα πιλοτικό μικροδίκτυο ηλιακής ενέργειας που δημιουργείται στο Μπρούκλιν, ονόματι Brooklyn Microgrid, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία blockchain, δηλαδή την πρωτοποριακή τεχνολογία δεδομένων που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στο Bitcoin και υπόσχεται να μεταμορφώσει διάφορους κλάδους, όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η υγεία, η λιανική και η βιομηχανική παραγωγή.
 
Το μικροδίκτυο με βάση το blockchain επιτρέπει στις γειτονικές κατοικίες και επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε μια ηλεκτρονική εμπορική πλατφόρμα και επιτρέπει στους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών σε στέγες να πωλούν την παραπανήσια ενέργεια άμεσα στους γείτονές τους στο εσωτερικό του μικροδικτύου. Η χρήση της τεχνολογίας blockchain διευκολύνει την ασφαλή και επιβεβαιωμένη εμπορία ενέργειας σε μορφή peer-to-peer, δίχως τη συμμετοχή της τοπικής εταιρείας ηλεκτρισμού στη διαχείριση του μικροδικτύου.
 
Το blockchain είναι ένας τύπος διανεμόμενης τεχνολογίας λογιστικής, η οποία δημιουργεί και συντηρεί ένα πλήρες ιστορικό αγοράς-πώλησης-διανομής για κάποιο εμπόρευμα, όπως π.χ. ένα νόμισμα, ή στην προκειμένη περίπτωση ο ηλεκτρισμός. Με τη χρήση του blockchain, όμοια αντίτυπα του λογιστικού βιβλίου είναι διαθέσιμα σε διάφορους συμμετέχοντες στο δίκτυο και όχι μόνο σε έναν μεσολαβητή, όπως δηλαδή η εταιρεία ηλεκτρισμού της περιοχής. Η χρήση του blockchain σε ένα μικροδίκτυο ηλεκτρισμού προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να μετρούν την παραπανήσια παραγωγή από τα φ/β και να αρχειοθετούν με ασφάλεια την πώληση και χρήση αυτού του ηλεκτρισμού από άλλα μέλη του μικροδικτύου.
 
Η αλυσίδα συναλλαγών αγνοεί την εταιρεία ηλεκτρισμού, η οποία θα κατέγραφε τις ροές εντός και εκτός του συλλογικού μικροδικτύου, αλλά όχι αγοραπωλησίες παραπανήσιας ηλιακής ενέργειας σε αληθινό χρόνο. Ο τελικός στόχος των μικροδικτύων με βάση το blockchain είναι η κατασκευή ενός μικροδιτκύου με στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής και αποθήκευσης, που μπορεί να λειτουργεί εν πολλοίς ανεξάρτητα από το σύστημα της τοπικής εταιρείας ηλεκτρισμού, ακόμα και εν μέσω εκτεταμένων ενεργειακών ελλείψεων.
 
Το σχέδιο αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πώς ο «γάμος» της ηλιακής ενέργειας και του blockchain μπορεί να επανασχεδιάσει τη σχέση μεταξύ των παραγωγών ενέργειας και των καταναλωτών, να προωθήσει την ηλιακή ενέργεια και να δημιουργήσει εναλλακτικές λύσεις προς το επικεντρωμένο ηλεκτρικό δίκτυο. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα χρειαστούν δημιουργικές και «ελαφριές» ρυθμιστικές λύσεις που θα επιτρέψουν τις πωλήσεις με βάση το blockchain και τις αγορές παραπανήσιας ηλιακής παραγωγής εν μέσω του μικροδικτύου, χωρίς ο κάθε πωλητής να πρέπει να γίνεται ρυθμιζόμενος πωλητής ηλεκτρισμού.
 
Πηγή: energypress.gr
 
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας