Νέα χρηματοδότηση εξασφάλισε η ομάδα ΦΩΣ του ΠΚ

  17/03/2017 13:00
Νέα χρηματοδότηση εξασφάλισε η ομάδα ΦΩΣ του ΠΚ

Η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να συμβάλει στην ανάπτυξη του σχεδιασμού ενεργειακού συλλέκτη που συνδυάζει συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά με ηλιακά θερμικά στοιχεία (Concentrated Photovolatics combined with Thermal - CPVT) για βέλτιστη απόδοση και αυτοματοποιημένη παραγωγή.
 
Οπως αναφέρεται, το έργο με το ακρώνυμο “Solar CPC PVT Production” συντονίζεται από την εταιρεία Solarus Sunpower (Σουηδία) και στο δίκτυο συνεργασίας συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Gävle (Σουηδία) και το Instituto Superior Técnico (Πορτογαλία). Από την Κύπρο συμμετέχουν η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου, η TÜV Cyprus και η Johnsun Heaters Ltd. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται σε €2.684 εκατομμύρια και η Κύπρος έχει εξασφαλίσει περίπου € 175.000.
 
Η χορήγηση της χρηματοδότησης προέρχεται από το πρόγραμμα Eurostars, που υποστηρίζεται από το έργο Eureka (35 συμμετέχουσες χώρες) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Eurostars υποστηρίζει καινοτόμα έργα που ηγούνται μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που διεξάγουν έρευνα.
 
Σχολιάζοντας τη νέα χρηματοδότηση, o Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, είπε πως «η ενεργειακή αειφορία είναι μια από τις στρατηγικά σημαντικές ερευνητικές περιοχές, στις οποίες το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει εργαστεί με επιτυχία. Η εξασφάλιση ακόμη μιας σημαντικής χρηματοδότησης, ενισχύει περαιτέρω την ικανότητά του Πανεπιστημίου Κύπρου να προσφέρει θετικά αποτελέσματα μέσω της έρευνας».
 
Η εταιρεία Solarus διαθέτει ένα μοναδικό πατενταρισμένο σύστημα που συνδυάζει συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά με ηλιακούς θερμικούς συλλέκτες (παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας από το ίδιο σύστημα). Το σύστημα αυτό έχει εγκατασταθεί σε περισσότερες από 50 περιοχές σε όλο τον κόσμο και αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται με επιτυχία. Εάν υπάρξει παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα, αναμένεται να ανταγωνιστεί με άλλους συλλέκτες όσον αφορά την τιμή σε σχέση με την παραγόμενη ενέργεια.
 
Ο κύριος στόχος του έργου, σημειώνεται, είναι η ολοκλήρωση του σχεδιασμού του προϊόντος, έτσι ώστε να μπορεί να παραχθεί με αυτοματοποιημένο τρόπο. Η αυτόματη παραγωγή (ρομπότ) εγγυάται παραγωγή σταθερής ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες. Αυτά είναι κρίσιμα βήματα για την εδραίωση της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά το κόστος. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, το κόστος παραγωγής του συλλέκτη εκτιμάται ότι θα μειωθεί δραματικά. Η Κύπρος θα αναλάβει την αξιολόγηση των επιδόσεων, τις τυποποιημένες δοκιμές και την προ-πιστοποίηση του συστήματος που θα αναπτυχθεί.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας