Η Αυστραλία πρωτοπορεί με crowdsourcing

  07/03/2017 08:52
Η Αυστραλία πρωτοπορεί με crowdsourcing

Η Αυστραλία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε μια καινοτόμο κίνηση, καθώς 10.000 ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών ξεκίνησαν τη δοκιμαστική λειτουργία ενός νέου χρηματιστηρίου ενέργειας, με στόχο την κεφαλαιοποίηση της παραγωγής των οικιακών φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης.
 
Όπως αναφέρει σε άρθρο του το breakingenergy.com, η ιδέα προήλθε από ομάδα φορέων και εταιρειών, που εκπροσωπούν 1,6 εκατ. Αυστραλούς ιδιοκτήτες οικιακών φ/β, δηλαδή το 15% όλων των στεγών της χώρας.
 
Το όνομα της πλατφόρμας που δημιούργησαν είναι Distributed Energy Exchange (deX) και επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν την παραπανήσια ισχύ των συστημάτων τους σε άλλους καταναλωτές. Η διαχείριση γίνεται μέσω έξυπνων συσκευών που παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη διανομή και αυτομάτως στέλνουν ενέργεια εκεί που χρειάζεται αποζημιώνοντας τους ιδιοκτήτες.
 
Το όλο σχέδιο εξασφάλισε τη στήριξη της κυβέρνησης, ενώ οι εμπνευστές τονίζουν ότι από κοινού τα χιλιάδες μικρά συστήματα φ/β ή αποθήκευσης μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Για παράδειγμα, το σύστημα αποθήκευσης Tesla Powerwall παρέχει 5 κιλοβάτ ισχύος, αλλά 5.000 ιδιοκτήτες μαζί μπορούν να προσφέρουν 25 μεγαβάτ.
 
Στόχος είναι φυσικά η εξισορρόπηση της ζήτησης και της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το deX είναι ουσιαστικά μια μεγάλη μπαταρία για το δίκτυο. Επίσης, το εγχείρημα είναι σημαντικό διότι είναι αποκεντρωμένο από τη φύση του. Παράλληλα, εξοικονομεί κόστη που σχετίζονται με την ανάπτυξη ακριβών υποδομών για το δίκτυο.
 
Αυτή θα είναι ίσως η πρώτη φορά που μια εικονική «μονάδα παραγωγής» λειτουργεί με επιτυχία στην πράξη, καθώς άλλες πρωτοβουλίες στη Γερμανία και τις ΗΠΑ απέτυχαν παλαιότερα. Σε πρώτη φάση, το deX θα δοκιμαστεί σε δύο ομάδες των 5.000 ιδιοκτητών σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.
 
Πηγή: energypress.gr  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας