Προβληματίζει ο προστατευτισμός της ΕΕ έναντι των κινεζικών φωτοβολταϊκών

  09/01/2017 09:19
Προβληματίζει ο προστατευτισμός της ΕΕ έναντι των κινεζικών φωτοβολταϊκών

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των διαδικασιών αντι-ντάμπινγκ που βρίσκονται σε εξέλιξη εναντίον της Κίνας αφορούν τους κλάδους των φωτοβολταϊκών, του χάλυβα και της χημικής βιομηχανίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι  ΕΕ έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς τις τιμές τρίτων χωρών προκειμένου να επιβάλει στα κινεζικά προϊόντα υψηλότερους δασμούς.
 
Η ΕΕ, λοιπόν, ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας είναι αυτή που συνεχίζει να θέτει τα υψηλότερα εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών συναλλαγών στον τομέα των φωτοβολταϊκών, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό μεταξύ των παραγόντων της διεθνούς αγοράς, καθώς και σοβαρές διαμάχες τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
 
Κι αυτό γιατί, από τις 11 Δεκεμβρίου 2016, έχει τυπικά παρέλθει η περίοδος για την οποία ίσχυε η ρήτρα που είχε επιβληθεί στην Κίνα προκειμένου να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, βάσει της οποίας η Κίνα δεν αναγνωριζόταν ως «οικονομία της αγοράς» με αποτέλεσμα να δικαιολογούνται οι επιβαλλόμενες εναντίον της αντι-ντάμπινγκ πρακτικές.
 
Παρόλα αυτά, όμως, η ΕΕ πρόσφατα αποφάσισε ουσιαστικά την παράταση της μη αναγνώρισης της Κίνας ως «οικονομίας της αγοράς», με πρόθεση να παρατείνει και την υιοθέτηση των αντι-ντάμπινγκ πρακτικών.
 
Πλέον, όμως, το πλαίσιο έχει διαφοροποιηθεί αρκετά, καθώς, μετά την παρέλευση της περιόδου ισχύος της ρήτρας που είχε τεθεί από τον ΠΟΕ, αφενός είναι αυστηρότερα τα  κριτήρια που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή διαδικασίες αντι-ντάμπινγκ, αφετέρου ως σημείο αναφοράς δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται οι τιμές τρίτων χωρών, αλλά ο μέσος όρος τους στην ίδια την Κίνα.
 
Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο τριβής μεταξύ ΕΕ και Κίνας, αφού, σύμφωνα με την ανάλυση που υιοθετεί η ΕΕ, η επιβολή χαμηλότερων δασμών συνεπάγεται περαιτέρω προβλήματα για τις ήδη ζημιωμένες από τις χαμηλές τιμές των κινεζικών συστημάτων ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
 
Κατά πόσο, όμως, μπορεί να συνεχιστεί μια τέτοια πολιτικής από μεριάς της ΕΕ; Από τη μια υπάρχουν ήδη σημαντικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, αφού η υιοθέτηση αντι-ντάμπινγκ πρακτικών θέτει εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη της σχετικής αγοράς, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται άλλοι κλάδοι, πέραν των προστατευόμενων κατασκευαστών.  Από την άλλη, η Κίνα φέρεται αποφασισμένη να προσφύγει στον ΠΟΕ έναντι της ΕΕ για αυτή της τη στάση, επικαλούμενη το ότι, από μεριάς του Οργανισμού, της έχει ήδη αποδοθεί το καθεστώς της «οικονομίας της αγοράς», ως εκ τούτου δεν έχει νομικό έρεισμα η στάση της ΕΕ.
 
Την ίδια ώρα, αναλυτές προβληματίζονται για τις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη παράταση της διαμάχης, καθώς με την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντ. Τραμπ εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν τακτικές προστατευτισμού των εσωτερικών οικονομιών. Εφόσον, λοιπόν, παραταθεί μια τέτοια στάση κι από μέρους της ΕΕ, τότε το κύμα του «προστατευτισμού» θα επεκταθεί, με δύσκολα υπολογίσιμες συνέπειες για τη διεθνή οικονομία, σε μια φάση που τόσο η σταθερότητά της, όσο και οι προοπτικές ανάπτυξής της δεν είναι εξαιρετικά ευοίωνες.
 
ΠΗΓΗ: energypress.gr
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας