Βρετανία: Τα φωτοβολταϊκά ξεπέρασαν τον άνθρακα

  07/10/2016 11:34
Βρετανία: Τα φωτοβολταϊκά ξεπέρασαν τον άνθρακα

Περισσότερη ενέργεια παράχθηκε από φωτοβολταϊκά στη Μεγάλη Βρετανία από ό,τι από άνθρακα σύμφωνα με έρευνα του  Carbon Breaf. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά το διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου τα φωτοβολταϊκά πάνελ παρήγαγαν περίπου 7.000 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ενώ η παραγωγή από τον άνθρακα έφθασε τις 6.300 γιγαβατώρες.
Πρόκειται για μια διαφορά της τάξεως του 10% και η πρώτη μέρα όπου τα φωτοβολταϊκά ξεπέρασαν τον άνθρακα σε παραγωγή ήταν στις 9 Απριλίου.
 
Η δυνατότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας σχεδόν διπλασιάστηκε το 2015, ωστόσο «χτυπήθηκε» από τις περικοπές στις ενισχύσεις που πρόσφερε η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή οι αρχές προσπαθούν να πείσουν τους επενδυτές να στραφούν σε οποιαδήποτε μορφή ενέργειας ακόμη και στα ορυκτά καύσιμα.
 
Ο James Court, στέλεχος του Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανέφερε σχετικά ότι : «η ηλιακή ενέργεια ξεπέρασε τον άνθρακα φέτος το καλοκαίρι, και αυτό είναι κάτι που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πριν από πέντε χρόνια. Αυτά τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν τη στροφή που σημειώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην ηλιακή ενέργεια, η οποία είναι μια από τις πιο φθηνές μορφές ενέργειας. Ωστόσο, είναι κρίσιμης σημασίας μια σταθερή κυβερνητική πολιτική. Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών τον Αύγουστο του 2016 σημείωσε πτώση κατά 30% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015 εξαιτίας της ξαφνικής αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής ».
 
Η τάση αυτή δεν  είναι πιθανό να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον, καθώς τους επόμενους μήνες θα αρχίσει να υπάρχει λιγότερο φως και αυξημένη ζήτηση για θέρμανση και φως το χειμώνα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες εργάζονται σε μια λύση που θα χρησιμοποιεί αποθηκευμένη ενέργεια από τον καλοκαιρινό ήλιο.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι εξίσου αναπτυσσόμενος είναι και ο τομέας της αποθήκευσης ενέργειας, η οποία λύνει τα προβλήματα της διακεκομμένης ροής ενέργειας.
«Ο ρόλος της ηλιακής ενέργειας αναβαθμίζεται και προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσουμε τεχνολογίες αποθήκευσης, ωστόσο χρειαζόμαστε την κυβερνητική στήριξη για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», αναφέρει ο κ. Court.
 
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ήδη στον τομέα της αποθήκευσης «τρέχουν» 1.500 project που αφορούν σε κατοικίες και άλλα 35 μεγάλης κλίμακας, συνολικής δυναμικότητας 3,2 GW.
  
Πηγή: Insider.gr
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας